54 procent av svenskarna har mottagit bluffmejl

By on 23 mars, 2017
Får du ett erbjudande som verkar suspekt eller för bra för att vara sant så är det förmodligen också det.

54 procent av Sveriges vuxna befolkning har fått e-post från bedragare som lockar med ”bra erbjudanden” från kända företag, två procent av mottagarna har dessutom lämnat ut betalkortsinformation med anledning av detta. Just nu upplever Elgiganten en ny våg av bluff- och phishingmejl, så här undviker du att bli lurad.

Nätsvindlarna blir allt duktigare på att efterlikna populära varumärken. Drygt fem av tio svenskar har mottagit falsk e-post från någon som utger sig för att vara ett känt företag, bank eller återförsäljare, visar en undersökning som Yougov genomfört på uppdrag av Elgiganten.

– Under helgen har vi fått in en hel del frågor från människor som har mottagit utskick och som undrar om det verkligen kommer från oss, men det här är inget vi står bakom över huvud taget. Vi vill därför uppmana till allmän försiktighet och rekommenderar alla att förhålla sig kritisk till den här typen av utskick, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

Rent grafiskt brukar mejlen vara utformade för att se ut att komma från Elgiganten, men kan också bestå av enbart text som ger sken av att komma från Elgiganten.

– Det här är olovligt utnyttjande av vårt varumärke och en brottslig handling. Vi följer upp varje enskilt fall och vidtar åtgärder men det är otroligt svårt att få stopp på. Just därför är det så viktigt att människor är uppmärksamma. Du kan i de allra flesta fall lita på din magkänsla. Får du ett erbjudande som verkar suspekt eller för bra för att vara sant så är det förmodligen också det, säger Niclas Eriksson.

Så genomskådar du bluffen
Gemensamt för bluffmejlen är att mottagaren påstås vara en av få utvalda som har chansen att köpa en TV eller annan produkt för en symbolisk summa (1 eller 5 kronor) eller har möjligheten att vinna presentkort till ett värde av flera tusen kronor, en TV eller annan produkt. Det enda som krävs är att mottagaren besvarar några frågor.

Ett annat tecken på bedrägeri är att du måste bestämma dig snabbt. Det finns till exempel ofta en klocka som räknar ner i några minuter innan erbjudandet försvinner.

Bedragarna har blivit bättre. De banala skrivfelen är borta och rent grafiskt kan det vara väldigt likt ett utskick från oss med färgval, logotype osv. Du måste ha ett kritiskt öga för att uppfatta bluffen, säger Niclas Eriksson.

Genom att föra muspekaren över avsändaren kan man se den faktiska avsändaradressen och huruvida den har någon koppling till det företag det utger sig för att vara.

Hugger du på betet, riskerar du att dina betalningsuppgifter hamnar i händerna på människor som kan använda informationen och ta ut pengar från ditt konto utan att du märker det.

Var uppmärksam
Läs alltid det finstilta. Genom att anmäla dig till en tävling kan du omedvetet ha registrerat dig för ett abonnemang av någon sort, där de kan ta ut pengar från ditt konto varje månad. Eftersom du har kryssat i att du har läst villkoren, så är det svårt att kräva pengarna tillbaka. Det brukar dessutom vara extremt svårt att komma i kontakt med de här företagen för att ångra eller säga upp abonnemanget.

En stor kampanj eller tävling brukar också marknadsföras via företagets officiella hemsida eller Facebooksida, så kolla där.

Kontakta oss via Facebook eller telefon om du känner dig tveksam om huruvida utskicket är äkta eller ej. Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för litet, säger Niclas Eriksson.

Lita på din magkänsla!
Öppna inte bifogade filer och klicka inte på några länkar i mejl som du känner dig tveksam till.

Mejlet är troligtvis falskt om:

  • Du måste betala en symbolisk summa på 1-5 kronor för att få en vinst/gåva
  • Mejlet innehåller felaktig svenska och stavfel
  • Du utsätts för tidspress och måste bestämma dig snabbt
  • Tävlingen eller kampanjen finns inte på företagets officiella sidor
  • Avsändaren ber om betalkortsinformation
  • Avsändaradressen ser mystiskt ut

Undersökningen
Har du någon gång tagit emot ett falskt e-postmeddelande eller SMS från någon som utger sig att vara en känd bank, butikskedja eller liknande, men som inte är det?

Ja – 54%
Nej – 30%
Vet ej – 16%

Har du någonsin lämnat din betalkortsinformation till dem som skickar sådana sms eller e-postmeddelande?

Ja – 2%
Nej – 97%
Vet ej – 1%

Regionalt
Örebronyheter

Undersökningen genomfördes av YouGov på ett representativt urval av 1003 svenskar i åldrarna 18 till 75 år. Underlag från Statistiska Centralbyrån visar att det bor 7,05 miljoner personer i Sverige i åldrarna 18-75 år.

You must be logged in to post a comment Login