5G-aktionerna avgjorda – nu väntar utbyggnad av nätet

Av på 1 april, 2021
Arkivbild.

I slutet av januari månad avgjordes det vilka operatörer som vann tillstånd under Post- och telestyrelsens 5G-auktion. Nu kan utrullningen av nätet dra igång på allvar i hela Sverige.

Post- och telestyrelsens 5G-auktion är essentiell för 5G-utbyggnaden i Sverige. Auktionen har tidigare skjutits på upprepade gånger, men när den väl körde igång gick det fort. Knappt efter en dags budande var det alltså avgjort att följande fyra operatörer vann tillstånd: Hi3G Access (Tre), Telia Sverige, Net4Mobility (Tele2 och Telenor) samt Teracom.

De första tre telekommunikation operatörerna vann tillstånd i 3,5 GHz-bandet. Teracom var ensam om att få tillstånd i 2,3 GHz-bandet. Tilldelningen är avgörande för utbyggnaden av nätet. Det var planerat att Sverige skulle fått sina första 5G-nät redan i starten på 2020, men auktionen blev nästan ett helt år försenat på grund av en säkerhetsgranskning av den kinesiska tillverkaren av telekomutrustning, Huawei.

Jämförelsesajten Mobiltbredband.net har följt utvecklingen på nära håll och är mycket positivt inställda till att utbyggnaden av 5G-nätet nu äntligen kan dra igång.

– Nu när 2,3 GHz och 3,5 GHz-frekvenserna har tilldelats finns goda förutsättningar för fortsatt utveckling av 5G-nätet. Trots att 5G-nätet redan har kommit igång tidigare så är det först nu som utrullningen kan komma igång på allvar. 5G-utvecklingen är mycket positiv och betyder fortsatt utveckling av innovation av sakernas internet (IoT) och mobila bredbandstjänster, säger pressansvarig på Mobiltbredband.net

Planer på att täcka hela landet inom 2–3 år
Utrullningen av det första 5G-nätet påbörjades i Sverige under 2020 och har till dagens datum lanserats i drygt 30 städer. Planen är att täcka nästan hela landet med 5G de närmaste två till tre åren. Det går knappt att jämföra det gamla 4G-nätet med 5G-nätet. Det nya nätet har riktiga 5G-hastigheter vilket är grundläggande för att möjliggöra för att möta behoven av dagens uppkopplade samhälle men även framtida behov. 

Fördelar med 5G
Det finns många fördelar med utbyggnaden av 5G. Det kommer öppna upp för omedelbar kommunikation och ett sömlöst, snabbare system. Teknikföretag, banker, sjukhus och andra dataintensiva företag kommer att ha möjlighet för att överföra enorma mängder information i realtid. När det gäller hälsovård är 5G vägen till digital terapi, vilket gör det möjligt för patienter att bli behandlade hemma med hjälp av VR och AR. Läkare kommer också kunna använda fjärrrobotar för att besöka patienter på avlägsna sjukhus.

Regeringen kommer också att kunna samla in mer detaljerad information över geografiska områden och med hjälp av algoritmer förutse och reagera omedelbart på nödsituationer som pandemier eller extrema väderhändelser. Att kombinera 5G med mobilappar, sensorer, Internet of Things-enheter och förutsägbara algoritmer kan förvandla notoriskt långsamma lokala myndigheter till snabba operatörer med verktyg som spänner över trafik, säkerhet och statstjänster.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Mobiltbredband.net

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in