61 procent har bra sommardäck

By on 27 mars, 2023
Bild: Vianor

61 procent av däckhotellkunderna hos däck-och bilservicekedjan Vianor har bra sommardäck med ett mönsterdjup på över fyra millimeter visar en kontrollmätning som Vianor har gjort på drygt 25 000 däckset under september-februari.

Sommardäcksäsongen närmar sig och även bilägare som förvarar sina däck hemma bör redan nu kontrollera sina däck. Om du tänker byta till sommardäck själv är det bra att uppmärksamma vissa saker.

Vianor kontrollerar varje år sina däckhotellkunders sommar- och vinterdäck. En digital rapport om däckens skick skickas sedan till kunderna. Den senaste kontrollen av sommardäck startade i september 2022 och pågick fram till februari 2023. Totalt kontrollerades 25 353 däckset (fyra däck) i Sverige.

Kontrollmätningen visar att 60,7 procent av däckhotellkunderna har bra sommardäck med över fyra millimeters mönsterdjup. 22 procent har ett däckmönster på mellan tre och fyra millimeter och 17,3 procent ett mönsterdjup på mindre än tre millimeter.

Kör säkert på våta vägar

Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men Vianor rekommenderar ett mönsterdjup på minst fyra millimeter. Däck med lägre mönsterdjup ger betydligt sämre grepp på våta vägar.

– Det är verkligen viktigt att bilägare kontrollerar sina sommardäck noga, även under sommaren då och då. Alla bilägare är inte lika medvetna om hur viktigt det är med bra däck och litar på att det är ok att köra med dem på alla väglag, bara mönsterdjupet är minst 1,6 millimeter som lagen kräver. Därför ingår den digitala kontrollmätningen av våra däckhotellkunders däck i vårt serviceutbud, berättar Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor i Sverige.

Mönsterdjup och slitageform visar däckets skick

Om du förvarar dina sommardäck hemma och gör hjulbytet själv så bör du före hjulbytet kontrollera både mönsterdjupet och däckens slitageform. Ett ojämnt slitet däck försämrar både körsäkerheten och körkomforten.

– Fel hjulinställning är ofta anledningen till att däcken slits ojämnt. Därför är det bra att kontrollera dina vinterdäck noga för att se ifall de är ojämnt slitna. Om så är fallet bör du låta en däckverkstad göra en hjulinställning för att inte även dina sommardäck ska bli ojämnt slitna, rekommenderar Magnus Fritz.

Vinterdäck ska förvaras inomhus för att skyddas mot UV-ljus som försämrar däckens gummiblandning. Däcken ska inte placeras så att de kommer i kläm eller på ett sätt som gör att de utsätts för vridskador. Däcken ska heller inte komma i kontakt med oljor, lösnings- eller smörjmedel.

Byt hjul på rätt sätt

Om du gör hjulbytet själv så ska du ha rätt typ av verktyg för jobbet. Det är vanligt att man lyfter bilen på fel sätt vilket kan skada bilens underrede. Speciellt viktigt är detta på elbilar där batterierna är placerade under bilen. Ett skadat batteri blir mycket dyrt att byta och därför bör du inte själv byta hjul på en elbil.

Välj noga platsen där du byter hjul. Underlaget ska vara jämnt och stadigt. Bilens egen domkraft är avsedd för att endast användas i nödfall, till exempel vid ett hjulbyte vid vägkanten. För hjulbyte hemma bör du använda en rejäl garagedomkraft som lyfter upp bilen på ett säkert sätt.

– Många däck har en bestämd rullriktning och ska monteras så att däckets mönster rullar åt rätt håll. Däckens våtegenskaper försämras och även skyddet mot vattenplaning blir sämre om däcken rullar mot rullriktningen. Generellt gäller det att vara noggrann när du byter hjul själv. Monteringsfel kan till exempel leda till att däcket rullar lite ojämnt vilket kan orsaka vibrationer som försämrar körkomforten och påfrestar bilens komponenter, säger Magnus Fritz.

Efter hjulbytet ska lufttrycket i däcken kontrolleras. Fel lufttryck ökar både däckslitaget och bilens bränsleförbrukning. Aluminiumfälgar kräver också att hjulbultarna ska efterdras när bilen körts cirka tio mil efter hjulbytet.

Komihåglista för dig som byter hjul själv

  • Kontrollera mönsterdjupet och slitageformen på dina sommardäck. Om däcken är ojämnt slitna så kan hjulinställningen vara fel eller lufttrycket får lågt. Titta också efter att det inte finns utbuktningar eller rivskador på däcken.
  • Köp nya däck om de har använts längre än sex år eller om de är mer än tio år gamla, även om mönsterdjupet fortfarande är bra. Däckets tillverkningsår och månad är markerad på däcksidan.
  • Om du byter hjul själv se till att bilen står på jämnt och stadigt underlag och använd bra verktyg.
  • Kontrollera däckens rullriktning före montering, lufttryck efter montering och även skicket på ett eventuellt reservdäck.
  • Om du har aluminiumfälgar kom ihåg att efterdra hjulbultarna när bilen körts cirka tio mil efter hjulbytet. 
  • Vinterdäck ska förvaras inomhus eller på ett däckhotell. Däcken ska skyddas mot UV-ljus och mot oljor, lösnings- och smörjmedel. Däcken ska inte placeras så att de kommer i kläm eller på ett sätt som gör att de utsätts för vridskador.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vianor

You must be logged in to post a comment Login