Så skyddar du dina ögon i sommar

By on 19 juli, 2019

Sommaren är här och många semesterfirare ser fram emot långa soliga dagar med mycket bad. Vad många inte tänker på är att denna period kan vara mycket påfrestande och till och med skadlig för dina ögon. Den starka UV-strålningen från solen och främmande bakterier ökar risken för både akuta ögonproblem och ögonsjukdomar senare i livet.

– Under sommarsemestern utsätter vi oss ofta för nya typer av bakterier som kroppen inte är van vid. Det kan vara bakterier från swimmingpooler, sjövatten och utländskt kranvatten som kan irritera och skada våra ögon. De flesta är väl medvetna om att solen är farlig för huden, men vad många däremot glömmer bort är att även ögonen kan skadas allvarligt av solens starka UV-strålning, säger Tobias Jonasson, legitimerad optiker på Klarsynt.

Skydda ögonen från solen
Ögonskador från solens UV-strålning byggs på med tiden och ökar risken för vissa ögonsjukdomar senare i livet så som grå starr, åldersrelaterade förändringar på gula fläcken samt cellförändringar i ögat som födelsemärken och malignt melanom. Även akuta ögonproblem som små sår på hornhinnan kan uppstå vid starkt solljus vilket i sin tur kan leda till sveda och i värsta fall nedsatt syn.

– Det är viktigt att enbart bära solglasögon med skydd mot UV-strålning. Skyddet sitter inte i färgen på glaset, de sitter istället i materialet som plastglaset är gjort av eller i en speciell ytbehandling som läggs på glaset. Använder du solglasögon med dåligt UV-skydd gör det faktiskt mer skada än nytta för dina ögon. Barns ögon är extra känsliga i solen. Forskning visar att UV-strålning i högre grad tränger in i ögonlinsen hos barn än hos vuxna och därför är det extremt viktigt att barn inte utsätts för starkt solljus, berättar Tobias Jonasson.

Agera förebyggande
Det är inte bara solen som utsätter ögonen för påfrestningar under semestern. Alla badälskare vet hur saltvattenbad orsakar sveda i ögonen och många har nog varit med om att bad i pool ibland lett till irriterade ögon efteråt. Oftast innebär dessa biverkningar inga allvarliga skador, men använder man linser bör man vara försiktig.

– Saltvatten torkar ut ögonen och gillar man att titta under vattnet bör man använda ögondroppar och avstå linser. Är man användare av kontaktlinser bör man tänka på att det kan vara en bra idé att avstå dessa vid både havsbad och poolbad. Har man en smutsig lins som trycker mot ögat ökar risken för infektioner, säger Tobias Jonasson.

Åker man på semester utomlands utsätts man ofta för nya typer av bakterier som kroppen inte är van vid och ögonen blir då särskilt utsatta.

– Är man utomlands och har kontaktlinser ska man vara medveten om att vattnet från kranen kan innehålla elaka bakterier. Handhygien är jätteviktigt när man använder kontaktlinser och man bör se över att enbart använda endagslinser under utlandsresan, säger Tobias Jonasson.

Tips: Så skyddar du ögonen i sommar

  • Använd enbart solglasögon med 100 procent UV-skydd.
  • Titta aldrig direkt mot solen.
  • Undvik linser vid bad i pool och sjö/hav.
  • Ha god handhygien – rena och torra händer är jätteviktigt!
  • Använd endagslinser under semestern.
  • Håll extra koll på barnens ögonhälsa – barnens ögon är särskilt utsatta.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login