Nätverket Lindekultur och lindekultur.se fyller sex år

By on 7 oktober, 2019

Idag (7 oktober) för sex år sedan (2013) höll Nätverket Lindekultur sitt första nätverksmöte (bilden) med ett 50-tal kulturutövare, kulturintresserade och andra som vill att Lindesberg ska vara en levande och attraktiv kulturstad.

Nätverket Lindekultur har nu (oktober 2019) 108 kulturverksamheter i Lindesbergs kommun anslutna – 28 kulturarenor (lokaler och verksamheter samt större återkommande evenemang etc); 31 kulturföreningar/grupper; 49 enskilda kulturaktörer – såväl enskilda utövare som företag (som exempelvis konstnärer, musiker, formgivare, fotografer etc).

”Tillsammans stärker vi kulturlivet och bidrar till att utveckla Lindesberg till en levande, attraktiv och utvecklande kultur-kommun – och ju fler som ställer sig bakom detta, desto starkare blir nätverket”..

Nyhetskanalen lindekultur.se också sex år
Webbplatsen lindekultur.se (c/o mynewsdesk.com) firar samtidigt sex år som nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesbergs kommun. Med allt fler läsare – både i och utanför Lindesbergs kommun – blir nyhetskanalen lindekultur.se allt starkare som ”kulturens röst” i Lindesberg.

När orter och intressen hamnar i ”medieskugga” eller ”vita fläckar på nyhetskartan” ökar behovet av och möjligheterna för lokala medier i nya former. Som nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesbergs kommun är webbplatsen lindekultur.se ett exempel på denna trend på en mediemarknad i snabb och omvälvande förändring.

Det började med tre aktuella frågor
Det första nätverksmötet 2013 hade föregåtts av ett första idémöte (8 september) och ett förberedande möte (22 september) inför det första officiella nätverksmötet (7 oktober)

Det första nätverksmötet handlade om att inventera aktörer i nätverket – från enskilda kulturutövare, föreningar, kulturinstitutioner och kulturarenor till enskilda och organiserade kulturanvändare. Under nätverksmötet bestämdes att initialt koncentrera aktiviteterna till tre aktuella frågor:

Samverkan kring samlings- och möteslokaler för kulturlivet – från behovet av ett ”kulturhus” till hur föreningar ska kunna få tillgång till lokaler.

Samordning av evenemangskalender – här fanns tankar om samordning med kommunens evenemangskalender.

Samsyn kring vikten av kultur genom ett möte med politiker – ambitionen var att bjuda in representanter för kommunens partier till ett möte snarast möjligt.

Inbjudan till möte med politiker gav resultat direkt
Redan 5 november 2013 håller Nätverket Lindekultur möte med politiker om verksamheterna Kultur i skolan och Kultur i förskolan med anledning av att barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun beslutat att lägga ned verksamheterna. Efter nätverkets inbjudan till möte med politikerna för att diskutera nedläggningen ändrades beslutet – barn- och utbildningsnämnden sköt till extra medel som räddade verksamheten. Mötet 5 november kunde därmed hållas med ett mer visionärt fokus på kulturliv för barn och ungdomar i Lindesbergs kommun.

Monica Lehn Domnick kommenterade aktuella händelser i stort och smått 2013 på runstenen i Lindesberg.

…………………………..

Tankar om ett nätverk för Lindekultur (enligt presentationen på första nätverksmötet):

Varför? Lindesberg har ett mycket brett och levande kulturliv – men det behöver göras mer synligt för att stärka dess position, konkurrenskraft och betydelse för kommunens utveckling.

För vem/vilka? Kulturutövare, kulturintresserade och alla andra som vill att Lindesberg ska vara en levande och attraktiv kulturkommun.

Hur? Nätverket Lindekultur vill bidra till att Lindesberg är en levande och attraktiv kulturkommun genom samverkan, samordning och samsyn kring kulturlivet i kommunen.

Samverkan? För att tillsammans värna och stärka förutsättningarna för ett brett och levande kulturlivet i Lindesberg. För att tillsammans göra kulturlivet mer synligt både i och utanför Lindesberg.

Samordning? För att undvika att kulturevenemang krockar med varandra och att dra nytta av andra evenemang i kommunen.

Samsyn? Kring vikten av ett livaktigt kulturliv för att Lindesberg ska vara attraktiv för invånare, inflyttare och besökare/turister.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login