7 av 10: det är okej att säga nej till alkohol

By on 26 september, 2017
Arkivbild

Var tredje svensk – främst de yngre – uppger att de dricker mindre idag än för tre år sedan, det visar en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna. Tre av fyra anser att det är socialt accepterat att välja bort alkohol.

En undersökning som ViktVäktarna låtit Sifo genomföra visar att 33 procent av svenskarna dricker mindre idag än för tre år sedan. Trenden är tydligast bland de yngre; 37 procent i åldern 15-34 år uppger detta jämfört med 22 procent av de som är 56-79 år. Var tionde svensk dricker mer nu än för tre år sedan och för nära hälften (47 procent) är alkoholvanorna oförändrade.

Oavsett om man dricker alkohol eller inte så anser 7 av 10 (72 procent) att det idag är socialt accepterat att välja bort alkoholen.    

– Det är inte längre samma ögonbrynshöjare, när någon tackar nej till alkohol. Idag är det status att leva hälsosamt – och eftersom vi vet att alkohol kan leda till allt från höga blodfetter och högt blodtryck till övervikt och skador på lever och hjärta så är det inte en särskilt konstig uppoffring när någon ser över sina hälsovanor, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Och det är just av hälsoskäl som flest tackar nej till alkoholen. På frågan varför man dricker mindre svarar flest (22 procent) att det är av hälsoskäl – trots att det är väldigt få som tycker att de drack för mycket innan. Det är framför allt männen som dragit ner på alkoholkonsumtionen för hälsans skull: 26 procent av männen uppger detta jämfört med 17 procent av kvinnorna. Knappt en av tio har börjat dricka mindre på grund av att de påverkas negativt av alkohol.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login