7 av 10 oroar sig för någons alkoholvanor

By on 20 oktober, 2022
Foto: IQ

En ny undersökning från Novus på uppdrag av IQ visar att 72 procent av svenskarna har oroat sig för en närståendes alkoholvanor och att hela 40 procent är obekväma med att ta upp det. Nu presenteras den nya tjänsten Alkoholsnacket som tagits fram för att hjälpa fler att ta snacket om alkohol.

Alkoholsnacket

Med den nya tjänsten “Alkoholsnacket” vill IQ hjälpa fler att våga prata om sin oro för någon annans alkoholvanor. Tjänsten, som bygger på evidensbaserad metodik och har utvecklats tillsammans med forskare och experter, erbjuder stöd och råd samt guidar till hur man tar ett första samtal med någon man oroar sig för. 

– Vi vet att de flesta som söker hjälp för sina alkoholvanor gör det efter att någon i deras närhet berättat att de är oroliga för dem. Med andra ord vet vi att snacket har effekt. Så även om det känns jobbigt i stunden är det värt det i längden, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare som deltagit i utvecklingen av verktyget. 

En av tjänstens funktioner är att fånga upp olika tänkbara reaktioner som man kan mötas av när man tar snacket. Men det ger också stöd kring vilka situationer som passar bäst att ta samtalet i. 

– Med Alkoholsnacket vill vi göra det jobbiga samtalet mindre jobbigt. Genom att ge konkreta tips och verktyg för hur man kan lägga upp det. Att ta ett så viktigt samtal är bland det finaste man kan göra, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

Tjänsten finns tillgänglig på https://www.alkoholsnacket.se/

Vad gör dig obekväm att prata med någon om hens alkoholvanor?

  Alla Män Kvinnor
Jag känner att jag lägger mig i 51 % 53 % 50 %
Jag vet inte hur jag ska ta snacket 41 % 38 % 44 %
Jag är rädd att personen ska bli sårad 32 % 28 % 35 %
Jag känner inte att jag är bäst lämpad till att ta snacket 28 % 31 % 25 %
Jag vet inte när jag ska ta snacket 19 % 17 % 21 %
Jag känner mig fånig, som att jag överdriver 16 % 14 % 18 %

Flest oroar sig över en vän

IQs undersökning visar att den de flesta oroar sig över är en vän (46 procent), följt av partner (21 procent), förälder (19 procent) eller kollega (14 procent). Men det finns tydliga könsskillnader. Bara var tionde man (11 procent) har oroat sig över sin partner, jämfört med var tredje kvinna (30 procent). 

Kvinnor mer obekväma att ta snacket

Kvinnor är i högre grad än män obekväma med att ta snacket. Närmare varannan kvinna (46 procent), och var tredje man (34 procent) säger sig vara obekväma med att lyfta sin oro. Däremot är det ganska jämnt mellan könen om att faktiskt agera på sin oro och att ta snacket. 60 procent av kvinnorna, och 57 procent av männen har tagit snacket.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Antal intervjuer: 4 015 personer 16 år eller äldre. Fältperiod: 19 maj – 2 juni 2022. Deltagarfrekvens: 61 procent. Läs mer i bifogat faktablad.

Sverige
Örebronyheter

Källa: IQ

You must be logged in to post a comment Login