7 smarriga hamburgare att grilla i sommar

By on 24 juli, 2022
Foto: Bluegaz

Klassisk cheeseburgare, krispig smashad burgare eller rökt pulled pork-burgare? Idag delar vi med oss av sju smarriga recept på grillad hamburgare för köttälskaren!

1) Grillad cheeseburgare

Grillad cheeseburgare är en klassiker som sällan slår fel!

Blanda högrevsfärs med salt och peppar i en matberedare. Forma till burgare och lägg i ett grillhalster för att hålla burgarna intakta. Pensla med barbecue-sås och grilla på medium-hög värme i ca 4-5 minuter på båda sidor. Sänk till låg värme, lägg två cheddarostskivor på varje burgare och låt smälta. Rosta samtidigt hamburgerbröd.

Sätt ihop med tillbehör som isbergssallad, tomat, skivad rödlök och bostongurka. Nu har du en perfekt osthamburgare!

2) Grillad fiskburgare

Variera grillningen med dessa goda fiskhamburgare!

Använd en vit fisk som alaska pollock eller torsk och börja med att hacka fisken i medelstora bitar. Lägg sedan fisken i en matberedare och blanda väl. Tillsätt citron, ägg, salt och peppar samt ströbröd (för extra krispig yta) och mixa väl. Forma färsen till burgare och pensla båda sidor med olja. Placera burgarna på en stekplatta och grilla ca 3-4 minuter per sida på medium-hög värme tills de börjar se genomgrillade och gyllenebruna ut.

Sätt ihop med hamburgerbröd och kombinera med färska salladsblad och en god fiskmajonnäs. Bon appetit!

3) Rökt pulled pork-burgare

Pulled pork-burgare som rökts på grillen är svårt att toppa!

Blötlägg rökspån några timmar innan grillningen. Preppa fläskkarré med salt och valfri rub. Slå in i plastfolie och låt ligga i kylen några timmar. När det är dags att grilla, ta ut fläskkarrén och gnugga in den med en omgång rub till. Fyll sedan en röklåda med rökspån och ställ på grillgallret.

Starta grillen och förbered en zon för indirekt värme. Placera en grillform med fläskkarrén på den svala sidan och sätt på locket. Grilla tills innertemperaturen är ca 95°C, räkna med 8-10 timmar. Slå in karrén i aluminiumfolie och låt vila ca en timme. Riv isär köttet. Bygg ihop burgaren med det rökta köttet, coleslaw eller annan dressing och njut!

4) Grillad kycklinghamburgare

Grilla kryddiga kycklinghamburgare för en fräsch och lätt måltid!

Börja med att sätta grillen på medium-hög värme, lägg filéerna på gallret och pensla med en spicy glaze eller wet rub. Grilla ca fem minuter på varje sida eller tills kycklingen är helt genomgrillad (72˚C).

När filéerna börjar bli klara, lägg ut brioche-hamburgerbröd på gallret och grilla i ca tio sekunder tills de får grillränder. Pensla citronmajonnäs på bröden och sätt sen ihop genom att kombinera burgare och bröd med avokado, rödlök och gröngroddar. Mums!

5) Grillad smashad burgare

Om du gillar krispiga ytor måste du testa smashad burgare!

Smashing innebär att man pressar ned sina hamburgare på en väldigt het grillyta. Detta kan göras med hjälp av en hamburgerpress eller en grillspade. Fördelen med detta är att hela ytan på burgaren får direkt kontakt med värmen vilket gör att hamburgaren får extra saftig smak och krispig yta.

Vid grillning av smashade burgare är det viktigt att förbereda en fast yta på grillen som burgarna kan smashas på. Använd därför gärna en stekplatta eller GrillGrates som du vänder upp och ner. Sätt grillen på hög värme, spraya olja på den fasta ytan, lägg på burgarna och sen är det bara att börja smasha.

6) Grillad laxburgare

Det blir inte godare än dessa lyxiga laxburgare!

Mixa lax i en matberedare med ägg, hackad lök, salt och peppar. Forma färsen till burgare och pensla med olja. Sätt burgarna i ett grillhalster eller lägg på en stekplatta på grillen. Grilla i ca 3-4 minuter på medium-hög värme på varje sida. Rosta bröden på grillen så de får fin färg.

Montera dina fiskhamburgare med en god tzatziki och tillbehör som skivad rödlök, salladsblad och tomat. Toppa med dill. Snacka om läckert!

7) Grillad hamburgare med bbq-sås

Du har väl inte missat Bluegaz klassiska recept på grillad hamburgare med bbq-sås och hemmagjord coleslaw?

Börja med att preppa bbq-sås och coleslaw enligt recept. Lägg sedan nötfärs i en bunke med salt och peppar, forma färsen till fyra hamburgare, pensla med olja och lägg på grillen. Grilla 3-5 minuter per sida beroende på hur rosa du vill ha dem inuti. Grilla först på direkt värme, och låt sedan burgarna grillas färdigt på indirekt värme. Stek rödlök och halverade tomater i smör i en grillpanna och avsluta med att rosta bröden.

Fyll brödet med BBQ-sås, grönsallad, burgare och stekt rödlök. Servera med coleslaw, grillad tomat och saltgurka. Mmm!

För fler tips på grillad hamburgare, kolla in vår guide och glöm inte följa Bluegaz Instagram för mer härlig grillinspiration i vardagen.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Bluegaz.se

You must be logged in to post a comment Login