7 tips för att hjälpa dina pelargoner i sommarhettan

By on 16 juni, 2022
Foto: Pelargonium for Europe

Pelargoner är bättre rustade att stå emot sommarens värmeböljor än de flesta andra balkongblommor eftersom de älskar sol och värme. Inte så konstigt egentligen eftersom de kommer från Sydafrika.

Pelargoner tål tillfällig torka utan att ta permanent skada eftersom deras stjälkar och blad lagrar vatten. Samtidigt har de odlats fram för att producera stora mängder blommor och denna intensiva blomning kräver framför allt en sak, vatten. Under de varmaste sommardagarna behöver de mer vatten än vanligt för att orka producera blommor.

Vattna direkt på jorden, minst ett glas vatten per planta under de varmaste sommardagarna.

 

Om jorden känns sval och mullrik behöver du inte vattna, men är jorden torr och lossnar från krukkanten är det dags!

 

Pelargoner behöver extra vatten under sommarens varmaste dagar för att orka producera blommor om och om igen.

Vattna gärna på morgonen eller på kvällen.

Tips 1: Vattna i god tid

Pelargoner behöver vatten för att blomma och växa. Om jorden känns sval och fuktig behöver du inte vattna. Om den är torr och varm och om jorden lossnar från krukkanten är det dags att vattna.

Tips 2: På morgonen eller kvällen

Vattna på morgonen eller kvällen, när solen står lågt på himlen, då avdunstar mindre vatten.

Tips 3: Direkt till rötterna

Det är bra att hålla vattenkannans pip nära jorden.

Tips 4: Minst ett stort glas per planta

Se till att varje pelargon får cirka tio procent av krukans volym vatten per vattning.

Rent konkret innebär det att en 80cm lång balkonglåda sväljer ca 2,5 liter. Om du vill veta exakt kan du hitta olika volymräknare för olika krukor på internet för att hjälpa dig att bestämma den exakta kapaciteten. Annars kan du helt enkelt använda ett stort glas vatten per planta som tumregel. Överskottsvatten måste kunna rinna av, men torr jord behöver också tid att svälla så att den kan absorbera jorden. Därför är det bra att vattna i omgångar.

Tips 5: Bra jord

Kvaliteten på jorden har stor betydelse för vattentillgången eftersom bra jord håller många gånger sin egen vikt i vatten. En jord av hög kvalitet är bra för rötterna.

Tips 6: Tricket att gödsla

Under varma perioder är det bättre att gödsla två gånger i veckan med halva dosen flytande gödningsmedel än en gång med hela mängden eftersom vattnet avdunstar snabbt. Häll aldrig flytande gödsel på uttorkad jord eftersom det kan leda till rotskador.

Tips 7: Vattna mindre

Ge dina växter ett solskydd eller flytta in dem i skuggan, då kräver de mindre vatten. Ljusa planteringskärl värmer mindre än mörka och glaserade lerkrukor avdunstar mindre fukt än oglaserade. 

Värme och växter

Varma dagar och tropiska nätter ökar avdunstningen. Jorden avdunstar vatten, och det gör växten också. Om jorden är för torr avstannar ämnesomsättningen. Pelargonerna blommar sämre och växer svagare än de borde. Om det är torrt för länge använder plantorna sitt lagrade vatten och blir sladdriga. Om detta tillstånd, som kallas plasmolys, varar för länge finns det ingen återvändo utan växten dör. 

Nöje
Örebronyheter

Källa: Blomsterfrämjandet

You must be logged in to post a comment Login