8 av 10 bilförare vill ha lagkrav på reflex för gångtrafikanter

By on 28 december, 2022
Arkivbild

Av Sveriges närmare 7 miljoner* bilförare vill 80 procent, motsvarande cirka 5,6 miljoner, se en lag för gångtrafikanter att bära reflex vid mörker. Det visar färska siffror från Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare, som genomförs av Synoptik i samarbete med Bilprovningen. Lagen skulle likna den som finns för cyklister där det krävs reflex vid mörker.

För att en gångtrafikant ska synas i mörker är reflexen avgörande. Statistik från Trafikverket** visar att gångtrafikanter som bär mörka kläder utan reflex syns först på cirka 20–30 meter från ett mötande fordon i mörker. Med ljusa kläder däremot syns de på 60 meters avstånd och med reflex redan på cirka 125 meters håll. Att det är svårt för bilförare att se i mörker kan Synbesiktningen 2022 bekräfta där 8 av 10, motsvarande 5,6 miljoner, bilförare vill se en lag för gångtrafikanter att bära reflex vid mörker likt den som finns för cyklister.

– Tryggheten i trafiken är ett samspel mellan alla som vistas i den. Det är lika viktigt med säkra förare, som regelbundet besiktar sin bil och kontrollerar sin syn, som med säkra fotgängare som alltid använder reflex, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Mörkret är utmanande för bilförare

Under vinterhalvåret är det på många sätt utmanande att köra bil med hala vägbanor, mörker och nederbörd av olika slag. Detta visar även Synbesiktningen 2022 där 74 procent av bilförarna över 45 år upplever att det är svårt att se i mörker och därför mer utmanande att köra.

– Att se i mörker ställer höga krav på synen och koncentrationen för att vara en säker bilförare. När det är mörkt förlorar ögat en del av sitt detaljseende. Det blir även svårare att urskilja färger och ännu värre när det regnar eller snöar. Med åldern blir ögat också mindre elastiskt och därför är det naturligt att personer över 45 år kan få svårare att se i mörker, säger Rebecka Rane, legitimerad optiker på Synoptik.

Kort om resultaten av Synbesiktningen 2022

  • 10 procent har en olaglig syn, dvs. en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav.
  • 74 procent av bilförare över 45 år upplever att det är svårt köra bil i mörker.
  • 80 procent av bilförarna vill se en lag för gångtrafikanter att bära reflex i mörker.
  • 88 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse från 55 år eller tidigare.
  • Synbesiktningen 2022 genomfördes under perioden 3–30 oktober. 1 896 bilister svarade på attitydfrågor kring syn och bilkörning, varav 1 376 bilister gjorde ett syntest.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Synoptik

You must be logged in to post a comment Login