8 av 10 svenskar vill handla julklappar

By on 1 oktober, 2022
Arkivbild

8 av 10 svenskar vill handla julklapparna second hand, att handla sina julklappar second hand är klokt för plånboken och snällt för klimatet. Väljer man en ideell aktör går överskottet till social nytta.

Nu visar en ny undersökning från Myrorna, en av Sveriges största ideella second hand-aktörer, att svenskarna både vill ge och få julklappar som inte är nyproducerade.

Den svenska julhandeln omsätter årligen omkring 80 miljarder varav det mesta är nyproducerat. Frågan är om vårt julfirande blir mer klimatsmart i år? Inför julhandeln 2022 presenterar Myrorna undersökningen Hållbar jul, där 1000 svenskar har tillfrågats om sin inställning till att handla julklapparna second hand.

Undersökningen visar att viljan att ge bort julklappar köpta second hand är stor hos svenskarna. Nästan 8 av 10 (77 %) vill ge bort second-handklappar. Allra störst är öppenheten i åldersgruppen 30– 49 år. Här har 82 % en positiv attityd till att ge bort second hand-klappar.

– Vi märker ett allt större intresse att handla second hand. Att 8 av 10 svenskar också vill handla julklapparna second hand bådar gott för årets konsumtionshögtid! En hållbarare jul står för dörren, helt enkelt, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef Myrorna.

Julen handlar om att ge, och om att få. Och när julklapparna delas ut från pakethögen under granen är det många som gärna vill både ge och få hållbara gåvor. Så många som 67 % av svenskarna säger att de skulle vilja få julklappar som är köpta second hand.

– Julen handlar om gemenskap och att sprida glädje. Att handla sina julklappar hos oss som är ideella betyder att klappen blir så mycket mer värdefull – den gläder sin mottagare, sparar på klimatet och den ger konkret hjälp då allt överskott går till Frälsningsarméns sociala arbete. Bättre julklapp kan väl knappast finnas? säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna.

Undersökningen är genomförd genom Norstats omnibus under perioden 8–13 augusti 2022, på uppdrag av Myrorna. De tillfrågade är 18 år eller äldre i ett riksrepresentativt urval avseende ålder, kön och region. 1001 personer har svarat på frågeställningarna.

Fyra goda anledningar att handla julklapparna second hand:

 • Det är snällt för plånboken
  Att handla begagnade presenter betyder mer julklappar för pengarna. I ekonomiskt pressade tider är det klokt att julshoppa second hand, oavsett om klapparna inhandlas i second hand- butiker, genom köp och sälj-grupper i sociala medier, eller lokala loppisar.
  .
 • Stor skillnad för fler
  Hos Myrorna, en ideell second hand-aktör, där det ekonomiska överskottet går till socialt arbete, blir julen mer medmänsklig. Din julklapp bidrar till exempel till skyddade boenden för kvinnor utsatta för trafficking, sommarkollon för barn eller frukost, en varm säng, en dusch och rena kläder till en person som lever i hemlöshet.
  .
 • Det är klimatsmart
  Nyproduktionen bidrar till stora mängder koldioxidutsläpp, i motsats till second hand. Cirkulära julklappar kräver inga nya resurser – de finns redan! Snacka om fiffigt.
  .
 • Det blir personligt
  En julklapp köpt second hand är inte nyproducerad och risken är minimal att någon annan köpt en likadan. Det gör den både unik och personlig!

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Myrorna

You must be logged in to post a comment Login