9 av 10 tonåringar vill att föräldrar pratar om alkohol

Av på 3 juni, 2020

Snart är det dags för skolavslutning och sommarlov. Det blir på annorlunda sätt med rekommendationer om social distansering och många inställda ungdomsaktiviteter. Vid skolavslutningar och lov kommer många tonåringar i kontakt med alkohol för första gången.

I en undersökning bland ungdomar mellan 14–17 år svarar 9 av 10 (93 procent) att de tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol.

Tonåren är en speciell tid i livet. Man är i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till, inte minst alkohol och kompisar. Ungas hjärnor är extra känsliga och deras konsekvenstänkande är inte fullt utvecklat. Det gör att alkohol är särskilt farligt för en växande kropp. Som förälder kan du göra stor skillnad när det gäller att försena alkoholdebut och minska tillgång till alkohol. På så sätt minskar du riskerna för att ditt barn ska råka illa ut. Det du gör och säger har stor betydelse.

– Att prata med sin tonåring är ett sätt att visa att ”jag bryr mig om dig”. Och undersökningen visar att det är något som de flesta tonåringar uppskattar. Även om man som förälder ibland kan känna sig maktlös, så finns det mycket du kan göra. Visa att du bryr dig, att du finns där och att du gärna lyssnar. Och ibland är det viktigt att vara tydlig med vad som gäller, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Polisen har på flera håll i landet vittnat om att det varit stökigt ute då många aktiviteter för ungdomar är inställda på grund av covid-19. Det är också mindre vuxna ute på kvällarna vilket leder till ökad otrygghet.

Många ungdomar har studerat hemifrån under våren och har längtat efter kompisar, social samvaro och sommarlov. Nu är det äntligen dags och då är det lätt att längtan efter att fira och umgås blir starkare än att följa rekommendationer om social distansering. Vid inställda ungdomsaktiviteter kan det hända att ungdomarna tar saken i egna händer och arrangerar aktiviteter utan vuxennärvaro, säger Karin Hagman.

Fler resultat från IQs undersökning:

  • 9 av 10 tycker att det är bra att föräldrar hjälper till med anledningar att säga nej till alkohol
  • 88 procent svarar att det är bra om föräldrar har tydliga regler kring hur de ser på alkohol
  • 77 procent tycker att det är bra om föräldrar sitter uppe och väntar när barnen har varit ute på kvällen
  • Drygt hälften (54 procent) uppger att främsta anledningen till att tonåringar under 18 år dricker alkohol är ”För att kompisarna gör det, för att passa in”
  • 9 av 10 tycker att det är bra att föräldrar inte dricker så mycket alkohol själva

Ta hjälp av Tonårsparlören
Att prata med sitt barn om alkohol kan kännas svårt. För att göra det lättare att prata finns IQs bok Tonårsparlören. Den innehåller bland annat kapitel som ”Hur pratar man om alkohol?”, ”Bjuda hemma?”, ”Köpa ut?” och ”Sociala medier”. Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet på engelska och som ljudbok. Boken kan beställas på hemsidan och hämtas gratis i Systembolagets butiker.

Regionalt
Örebronyheter

Källa IQ-Initiativet
Norstat genomförde, på uppdrag av IQ, undersökningen bland 528 ungdomar i åldern 14–17 år under perioden 19–30 mars 2020 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in