9 tips som minskar svettandet

Av på 13 juli, 2021

Svettning är kroppens sätt att reglera temperaturen. När vi är varma svettas vi. Att svettas är en helt naturlig del av vardagen.

Ändå kan vissa människor tycka att svettning inte är önskvärt i vissa sociala situationer, särskilt om deras svett lämnar märkbara fläckar på kläderna. I dessa situationer finns det några strategier som du kan ta hjälpa av för att minska mängden svett.

Läkaren Peter Svamo som driver Svettklinikerna i Stockholm ger sina bästa tips för att minska det pinsamma svettandet.

Applicera antiperspirant före läggdags

– Antiperspiranter blockerar svettkanalerna så att svetten inte når ytan på vår hud. Svetten produceras fortfarande av körteln, men når inte ytan säger Dr Peter Svamo

Deodoranter förhindrar inte svettning utan syftar istället till att maskera lukten som produceras av bakterier när vi svettas. Majoriteten av antiperspiranter som du kan köpa i apoteket består av metalliska salter som kallas för aluminiumklorid.

För att få bästa resultat bör du se till att dina underarmar är rena och torra innan du applicerar antiperspiranten. Detta för att ingredienserna behöver tid för att skapa blockaden över svettkanalen. De flesta svettas mindre eller inte alls på natten.

– Det kanske inte fungerar omedelbart, men håll dig till denna rutin några nätter och du bör uppnå önskat resultat. När antiperspiranten börjar träda i kraft kan den appliceras efter behov, säger Dr Peter.

Använd tyger som andas

Det bästa sättet att minska svettningen med dina klädval är att bära lätta, andningsbara tyger med god ventilation. Ljusare färger hjälper också till att reflektera solen istället för att absorbera den, så att bära vitt kan hjälpa dig att svalna och minska svettandet.

– Om detta inte är ett alternativ, välj mörka färger eller distraherande mönster som döljer svetten. Du kan också bära flera lager eller plagg så att svetten inte syns på det yttre lagret, tipsar Svamo.

Undvik vissa livsmedel

Det finns några matval du kanske vill undvika om du är på affärslunch eller i en social situation där du hellre inte vill svettas. Undvik definitivt kryddig mat. Våra kroppar reagerar på kryddig mat på samma sätt som de gör mot annan värme – de försöker svalna insidan av kroppen vilket leder till svettning.

Koffein rekommenderas inte heller eftersom det stimulerar binjurarna och får våra handflator, fötter och underarmar att svettas.

Håll dig sval

Svettning är din kropps sätt att kyla ner dig. Så genom att hålla dig sval minskar du behovet av att svettas.

Vid varmt väder kan det vara riktigt effektivt att placera en isskål framför en fläkt för att cirkulera kall luft runt rummet. En annan bra idé är att hålla dina gardiner och persienner neddragna under dagen för att förhindra att solen hettar upp dina rum. Försök att stanna i skuggan om du är utomhus.

-Att äta mindre måltider mer regelbundet kan hjälpa dig att hålla dig sval, eftersom metabolisk värme behövs för att bryta ner maten. Att hålla dig hydrerad håller också din kroppstemperatur nere, tipsar läkaren Peter Svamo.

Du kan också förvara dina återfuktande produkter i kylen för att få en svalande effekt när du applicerar dem. Skaffa dig en handhållen fläkt, och håll huvudet och fötterna svala genom att undvika hattar och bära öppna skor när vädret tillåter det.

Medicinska behandlingar

Om du känner att du svettas för mycket kan du rådgöra med din läkare för att se om du har ett tillstånd som kallas hyperhidros, I så fall finns det flera behandlingsalternativ:

· Antiperspirant med högre halt aluminiumklorid. Finns att köpa receptfritt på Apotek.

· Oral medicinering. Det finns några receptbelagda mediciner tillgängliga blockerar signalerna som gör att vissa nerver kan kommunicera med varandra, vilket kan hjälpa till att minska svettningen. Dock finns flera potentiella biverkningar (inklusive urinblåsproblem, muntorrhet och dimsyn), så prata med din läkare om fördelarna uppväger riskerna eller inte.

· Botox-injektioner. Dessa injektioner blockerar tillfälligt nerverna som orsakar svettning. Effekten varar i 6 till 12 månader, varefter behandlingen måste upprepas. Injektionerna kan orsaka mindre smärta och vissa människor upplever tillfälligt muskelsvaghet i det område som de har behandlat.

· Kirurgi. I extrema fall finns det några kirurgiska alternativ. Dessa inkluderar mikrovågsbehandling, borttagning av svettkörtlar och nervkirurgi. Kirurgi bör endast övervägas när din läkare anser att du har ett allvarligt tillstånd som får dig att svettas ovanligt mycket.

Att tänka på

Svettning är helt naturligt och tjänar ett syfte. Det finns sätt att minska svettningen eller dölja den om du känner att du behöver det. Om du känner att du svettas ovanligt mycket, kontakta din läkare.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Svettkliniken

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in