ABB, Scania och Ericsson viktigast för Sveriges framtid inom FoU

By on 26 juni, 2017

Vilka företag är viktigast för Sveriges framtid inom forskning och innovation? Den frågan ställde vi till ett slumpmässigt urval av yrkesverksamma civil- och högskoleingenjörer. ABB, Scania, Ericsson och Volvo Group hamnade i topp. Intervju med Johan Söderström, vd för ABB Sverige.

– Några av de områden där Sverige är ledande vad gäller FoU inom teknik och naturvetenskap är fordonsteknik med fokus på lastbilar, bussar, bilar, fordonssäkerhet och mjukvara för självkörande bilar.

– För att vi ska vara en toppnation inom forskning och innovation även i framtiden krävs att vi fokuserar på spjutspetsforskning inom ett fåtal strategiska områden, med hållbarhet och digitalisering som genomgående möjliggörare. Digitaliseringen bidrar samtidigt till att generera nya affärsmodeller, vilket innebär att avstånden mellan olika branscher har minskat. Allt fler stora industriföretag samverkar med startupbolag som hjälper dem att utveckla smarta lösningar som ger reella värden i många branscher. Det medför ett mer agilt angreppssätt på FoU-arbetet, säger Johan Söderström.

Johan är förstås glad över att ABB toppar listan över företag som civilingenjörerna anser vara viktigast för Sveriges framtid inom forskning och innovation. Samtidigt samverkar ABB med de flesta av de andra företagen på listan, som alla är framstående inom sina nischer!

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login