Absurda anklagelser mot människorättsförsvarare hårt slag mot rättigheter i Turkiet

By on 20 juli, 2017
De tio människorättsförsvararna, även kända som Istanbul10

Häktningen av sex människorättsförsvarare i väntan på rättegång är ett hån mot rättvisan och en nytt lågvattenmärke för mänskliga rättigheter i Turkiet sedan kuppförsöket i fjol, sade Amnesty International.

Chefen för Amnesty International Turkiet, Idil Eser, är en av de häktade. Hon greps den 5 juli tillsammans med nio andra människorättsförsvarare i samband med en workshop. Fyra av dem släpptes mot borgen under småtimmarna tisdag morgon 18 juli, men är fortfarande under utredning. Alla tio är misstänkta för att ha begått brott i en “terroristorganisations namn utan att vara medlem”. Detta sker endast några veckor efter att Amnesty International Turkiets ordförande Taner Kiliç åtalades, anklagad för medlemskap i en terrororganisation.

– Turkiska åklagare har haft 12 dagar på sig att fastställa det uppenbara: att dessa tio aktivister är oskyldiga. Beslutet att fortsätta processen visar hur illa ställt det är med sanning och rättvisa i Turkiet, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty.

– Det här är inte en rättsenlig utredning, utan en politiskt motiverad häxjakt som banar väg mot en mycket skrämmande framtid för mänskliga rättigheter i Turkiet, fortsätter Salil Shetty.

Bland de bisarra anklagelserna finns försök att koppla Idil Eser och hennes arbete för Amnesty International till tre terrorgrupper som inte har något med varandra att göra, utan som motarbetar varandra. Åklagarens begäran att hon häktas refererar till två Amnesty-kampanjer. Ingen av dem har tagits fram av Amnesty Turkiet och en av dem genomfördes innan hon började på organisationen.

En misstanke mot İlknur Üstün från the Women’s Coalition som har släppts mot borgen, handlar om att hon sökt pengar från “en ambassad” för ett projekt om “jämställdhet, deltagande i politiken och rapportering”.

– Idag kan vi konstatera att det har blivit brottsligt att stå upp för mänskliga rättigheter i Turkiet. Det här är ett sanningens ögonblick, för Turkiet och för det internationella samfundet, säger Salil Shetty. Ledare runt om i världen måste börja att tala klarspråk och sluta agera som om ingenting har hänt. De måste intensifiera påtryckningarna på turkiska myndigheter för att brottsutredningen ska läggas ner och människorättsförsvararna omedelbart och ovillkorligen friges.

Bakgrund

De sex häktade människorättsförsvararna är İdil Eser (Amnesty International), Günal Kurşun (Human Rights Agenda Association), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Veli Acu (Human Rights Agenda Association), Ali Gharavi (IT-strategi konsult) och Peter Steudtner (utbildare i icke-våld och välbefinnande).

De fyra människorättsförsvarare som släppts mot borgen är İlknur Üstün (Women’s Coalition), Şeyhmus Özbekli (Rights Initiative), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association) och Nalan Erkem,(Citizens Assembly).

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login