ADHD-droger: Och nu kommer missbruket…

Av på 23 mars, 2013

Förskrivningen av ADHD-droger ökar lavinartat. Vi har tidigare skrivit om biverkningarna. Nu kommer vi till missbruket. Något KMR varnat för i många år, men som psykiatrikerna avfärdat. Studenter ”hjärndopar”sig och på internet finns det välbesökta svenska bloggar som talar om hur man bäst skall tända på med olika ADHD-droger.

Enligt psykiatrin så lyckades KMR fördröja amfetaminbehandlingen av barn med tio år, men nu är lavinen igång. Tydligast är det på Gotland, i Gävleborg och Västerbotten som ligger i topp när det gäller förskrivning av legalt amfetamin.

Gotland leder förskrivningsligan utan konkurrens. Förra året skrevs det ut 11 034 definierade dygnsdoser per tusen invånare (5-50 år) på Gotland. 24 gotlänningar (5-50 år) av tusen får alltså amfetamin idag. Näst mest skrivs det ut i Gävleborg där 15 personer per tusen i samma åldrar får amfetamin och i Västerbotten är det 14 av tusen som får det. Det blir ganska många när man räknar ihop det. Totalt i hela landet fick förra året 66 000 personer ADHD-droger.

Tidningen Helagotland skrev nyligen att Läkemedelskommitténs ordförande Franz Rücker är starkt kritisk mot den höga utskrivningen av ADHD-droger på Gotland.

Utskrivningen på Gotland är dubbelt så högt som i riket i övrigt och Rücker är rädd att många tabletter säljs vidare. Det finns så gott som ingen smuggling av ADHD-tabletter till Sverige menar Tullen, så det är inhemsk förskrivning som ger missbrukarna tabletter. En tablett kostar samhället 20 kronor när den skrivs ut men kan kosta tiodubbelt på gatan, säger Franz Rücker. http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8410824

Läkemedelskommittén har i flera år kritiserat psykiatrins förskrivning på Gotland, men den har trots det fortsatt att öka. Den gotländska psykiatrin stoltserar med att man är mycket bra och snabb på att hitta ADHD-diagnoser, att man inte har några köer och att ”behandlingen” sätts in snabbt – allt medan missbruket sprider sig. Och Socialstyrelsen tiger.

Erik Gutesson, som arbetar i polisens narkotikagrupp i Gotland, sade till Radio Gotland redan 2011 att under de elva år han arbetat med narkotika har han sett en klar ökning av missbruk av medlet Concerta, som skrivs ut både till barn, ungdomar och vuxna. Missbruket förekommer i alla åldrar.

I Kalmar har förskrivningen av ADHD-droger ökat med 320 procent sedan 2006. Missbruket har också tagit fart. Antal beslag av polisen ökade från 9 (år 2000) till 315 (år 2010), och har förmodligen ökat än mer efter detta.

Att experimenten med ADHD-droger är farliga vittnar många historier om. Förskrivningen i Västerbotten har fyrdubblats sedan 2006. Missbruket likaså. Mattias fördes i ilfart med ambulans till sjukhuset i Umeå efter att ha prövat på olika ADHD-droger. Mattias och några skolkompisar skulle festa på mitt i veckan och fick tag i några ADHD-tabletter. Mattias både rökte och sniffade ett antal tabletter. Efter ett tag blev han dålig och kompisarna ringde till slut ambulansen. På sjukhuset fick han reda på att om han tagit en tablett till hade han dött. (VästerbottenKuriren)

Att ADHD-droger är farliga har man vetat om i alla tider, och att de inte gör någon nytta är heller ingen nyhet. Så här sade en av de största forskarna runt ADHD-droger, William Pelham, i den stora MTA-studien. Den studie som en gång för alla skulle bevisa ADHD-drogernas effektivitet:
”Barnens tillväxt avstannade så att de inte växte lika mycket som andra barn avseende såväl längd som vikt. I den tidiga studien överskattade vi de positiva effekterna av medicinering. Vi trodde att om barnen medicinerades längre så skulle resultatet bli bättre – men det stämde inte. Det finns inga positiva effekter. Det finns inga bevis för att medicinering är bättre än ingenting – inga bevis alls.På kort sikt kan medicinering hjälpa barnet att uppföra sig bättre, på lång sikt gör den det inte – och denna information måste föräldrar vara mycket medvetna om.” (BBC-dokumentär 12 nov 07)

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in