ADHD-kritiker hade rätt i allt.

Av på 10 april, 2013

ALLT det som kritiker till ADHD-diagnoser och pillerutskrivning varnade för har nu skett; lavinartad ökning, höga doser, livslång behandling, kraftigt missbruk. Det skulle inte kunna hända. Men det hände. Kanske till och med Socialstyrelsen vaknar. Annars får vi samma situation som USA där 19 % av pojkarna har ADHD varav majoriteten får amfetamin och missbruket i skolorna är avancerat. Vi är redan på god väg.

Ett ”mycket litet antal barn” skulle få ”ett narkotikaklassat preparat” en kort tid för att klara skolan annonserade skolminister Ylva Johansson år 1994. Det växte till 3724 barn år 2002, efter det att Gillberggruppen, med Björn Kadesjö i spetsen, trummat igenom nya rekommendationer från Socialstyrelsen.

Och så idag får 34 157 barn och ungdomar (-19) ADHD-droger, en ökning med 817 % på 10 år. Otroliga 7,3 % (!) av alla pojkar på Gotland (10-14 år) och 5,7 % av alla pojkar i samma åldersgrupp i Uppsala län, får narkotika för att sitta mer stilla i skolan.

Det spårade snabbt ur – som alla kritiker förutspådde. Ingen kan på allvar hävda att alla dessa pojkar har medfödda defekter i hjärnan, ett allvarlig medicinskt tillstånd. Det här har inget med medicinsk vetenskap att göra, det är social kontroll, att tygla olämpligt beteende med starka narkotikaklassade medel. Man gör något åt barnen, inte för barnen.

Och läkemedelsbolagen sålde ADHD-droger för 560 miljoner i Sverige förra året – över en halv miljard!

I dagarna har vi också fått vansinniga historier om hur 19 % av pojkar (14-17) i USA fått en ADHD-diagnos. Rubrikmakarna vet inte hur de ska tackla saken, och skriver förvirrat (Sydsvenskan): ”Tvivel på adhd-siffror i USA.” Man sägs tvivla på att så många barn ”verkligen har ADHD”. Expressen berättar om en ”lavinartad” ökning och ”astronomiska siffror”.Läkemedelsbolagen sålde också ADHD-preparat i USA för lika ”astronomiska siffror” – 60 miljarder kronor för 2012.

Både i svenska och amerikanska media framträder nu de”världsledande ADHD-experter” (som James Swanson) som skapat vansinnet, med sina bekännelser, utan att man någonstans i artiklarna berättar att det här är vad kritiker sagt hela tiden.

För aldrig har det varit mer uppenbart att ADHD-beteckningen utdelas på helt subjektiva grunder – det kan inte längre vara någon som gör jämförelsen med verkliga sjukdomar som diabetes. Det är väl inte heller någon som längre kan tro på att Ritalina och Concerta är oskadliga för barn som fått diagnosen efter att man fyllt i en checklista över symtom (som är hur diagnosticeringen går till), medan de är ytterst farliga för barn som köper narkotikan på skolgården.

KMR började varna för detta scenario redan 1988 och ALLT det som KMR och andra kritiker varnat för i alla år har visat sig stämma.

Kanske till och med Socialstyrelsen vaknar, gör sig av med de psykiatriker som skapat denna situation, och börjar göra något för barnen.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in