Afghanistan: Internationella rödakorskommitténs arbete med att hjälpa skadade och lemlästade fortsätter

Av på 18 augusti, 2021
Foto Roya Musawi.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) uttrycker lättnad över att vad som kunde ha utvecklats till ett förödande krig mitt i Kabul. Samtidigt följer man noga situationen för tusentals civila som skadats och tvingats bort från sina hem till följd av strider i andra städer.

– Beslutet att stå bakom det afghanska folket och hjälpa män, kvinnor och barn står fast. Internationella rödakorskommittén är fast besluten att hantera situationen oavsett hur den utvecklar sig. Afghanistan befinner sig mitt i en maktövergång vars slut är svårt att bedöma. Men det vi kan är konstatera att de humanitära behoven kommer vara stora även framgent, säger Sofia Calltorp, internationell chef på Svenska Röda Korset som tillsammans med ICRC ingår i den världsomspännande Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen.

Sedan 1 augusti har fler än 7 600 skottskadade patienter behandlats på vårdinrättningar runtom i landet som drivs med stöd från ICRC. Bara i juni, juli och augusti har fler än 40 000 patienter med vapenrelaterade skador fått vård.

ICRC:s medicinska team och rehabiliteringscenter förväntar en tillströmning av patienter kommande månader och år. Detta då människor som skadats av minor och andra explosiva vapen – som under senaste tiden placerats ut över hela landet – kommer att behöva vård.

− Våra kollegor berättar att det är hjärtskärande att se deras mottagningar fulla av barn och unga män och kvinnor som förlorat kroppsdelar, säger Sofia Calltorp.

Hon fortsätter:

− De humanitära behoven i Afghanistan har varit stora alldeles för länge, och har – inte minst under senare tid – inte alltid kunnat tillgodoses fullt ut.

ICRC:s budget på drygt 746 miljoner kronor för att hjälpa och skydda krigens offer har just nu ett underskott på cirka 286 miljoner kronor. ICRC vädjar nu till alla givare om ytterligare medel för att stötta arbetet på plats, däribland den medicinska verksamheten och center för fysisk rehabilitering.

FAKTA

ICRC har funnits på plats i Afghanistan sedan 1987. Vår personal har arbetat för att skydda och hjälpa behövande i talibankontrollerade områden i flera år, och kanaler har etablerats för dialog med ledare på lokal och nationell nivå. ICRC kommer att fortsätta sitt nära samarbete med Afghanska Röda Halvmånen för att hjälpa dem vars liv ärrats av krig och våld.

Världen
Örebronyheter

Källa: Röda korset

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in