Afghanistans utsatthet djupt oroande

Av på 30 december, 2021
Foto: Afghanska Röda Halvmånen

Hjälporganisationer kämpar nu för att bistå den afghanska befolkningen som genomlever sin värsta kris i modern tid. Uppskattningsvis 22,8 miljoner människor i Afghanistan – 55 procent av landets befolkning – behöver akut hjälp för att klara sig.

− Afghanistan har drabbats av en hyper-utsatthet som hotar människors liv och hälsa. Värst drabbas barnen, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. 

I månader har hjälparbetare från Röda Korset/Röda Halvmånen mött undernärda barn på kliniker och sjukhus runt om i Afghanistan. Barn som är livsfarligt avmagrade och vars föräldrar desperat försöker rädda deras liv. 

På intensivvårdsavdelningen för barn på Mirwais regionala sjukhus i Kandahar fördubblades antalet barn som led av undernäring, lunginflammation och uttorkning redan i september.  

Internationella rödakorskommittén (ICRC) har ryckt in och stöttat 18 regionala och provinsiella sjukhus för att förhindra en total kollaps av sjukvårdssystemet. Sjukvårdspersonalen har börjat få sina första löneutbetalningar och hjälpinsatsen ger därmed en halv miljon människor möjlighet till sjukvårdsbesök. 

Martin Ärnlöv konstaterar dock att detta dessvärre inte räcker.  

− Även om Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen nu utökar sina hjälpinsatser är det endast en del av lösningen, säger han och pekar på torkan, misslyckade skördar och den ekonomiska kollapsen som grundorsakerna till att undernäringen ökar.  

− Lägg därtill covid-19 och åratal av konflikt som också konvergerar i Afghanistan. Nu ser vi matpriserna stiga och bristen på kontanter som förhindrar människor från att värma upp sina hem i den iskalla vintern. Det är ofrånkomligt att lidandet kommer att öka. Därför måste det internationella samfundet agera för att rädda liv i Afghanistan.  

Kraven på en hållbar politisk lösning för att undvika oåterkalleliga humanitära konsekvenser kommer från hela den humanitära sektorn. Ett välkommet steg i rätt riktning var den resolution som nyligen antogs av FN:s Säkerhetsråd och som gör det möjligt att ge humanitärt bistånd.  

− Röda Korset har sedan mitten av 1990-talet arbetat i kontexter där FN-sanktioner införts och vi förstår att åtgärden i sig inte är riktad mot oss organisationer. Samtidigt måste humanitära konsekvenser av sanktioner till varje pris undvikas. Särskilt i en tid som kräver mer stöd, inte mindre, säger Martin Ärnlöv.

Världen
Örebronyheter

Källa: Röda Korset

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in