Akut behov av mer psykiatrisk vård.

Av på 4 maj, 2013

Årtionden av konflikt, politisk instabilitet och social oro har inneburit en enorm psykisk stress för befolkningen i Irak. Som en följd finns ett stort behov av mental hälsovård, säger Läkare Utan Gränser i en ny rapport som lanseras idag den 29 april i Bagdad.

Läkare Utan Gränsers nya rapport ’Healing Iraqis: The Challenges of Providing Mental Health Care in Iraq’, beskriver den påverkan det dagliga våldet har haft på många irakiska män, kvinnor och barns psykiska hälsa. Rapporten tar också upp det vårdprogram som Läkare Utan Gränser utvecklar tillsammans med det irakiska hälsoministeriet.

Det finns ett akut behov av att utöka den mentala hälsovården i landet. Läkare Utan Gränser uppmanar det irakiska hälsoministeriet, och de som stöder dem, att förbättra kvaliteten och tillgången till mental hälsovård genom att integrera psykologisk rådgivning i befintliga hälso-och sjukvårdsinrättningar i hela Irak. Mer måste också göras för att minska stigmat kring psykisk ohälsa och uppmuntra människor att söka hjälp för sina problem.

Sedan 2009 har Läkare Utan Gränser arbetat i Irak med att ge psykologisk rådgivning till män, kvinnor och barn i samarbete med det irakiska hälsoministeriet. Läkare Utan Gränsers program fokuserar på icke-farmaceutiska metoder för att hantera ångest och depressioner som ofta upplevs av dem som utsätts för våld och osäkerhet.

– Många irakier har drivits till sin absoluta gräns av årtionden med konflikt och instabilitet. Mentalt utmattade av sina erfarenheter, kämpar många för att förstå vad som händer dem. Känslor av isolering och hopplöshet förvärras av det tabu som omger psykiska problem och också av bristen på psykiatriska mottagningar dit man kan vända sig för hjälp, säger Helen O’Neill, chef för Läkare Utan Gränsers insatser i Irak.

Under de senaste fyra åren har Läkare Utan Gränser och det irakiska hälsoministeriet infört psykologisk rådgivning på två sjukhus i Bagdad och ett i Fallujah. Det finns planer på att använda denna vårdmodell även i andra sjukvårdsinrättningar i landet och hälsoministeriet ska starta nya enheter i Kut, Karbala och Sulaymaniyah. Läkare Utan Gränser rekommendation är att integrera psykologhjälp även inom primärvården för att öka tillgången, särskilt för kvinnor och barn.

Patientdata som samlats in under 2012 av Läkare Utan Gränser och hälsoministeriet i Irak, visar att 97 procent av de som sökt psykologisk rådgivning hade betydande psykiska symtom när de började sin behandling. Vi den senaste mätningen hade siffran sjunkit till 29 procent.

Även om man undantar familjekonflikter var nästan hälften av alla fall i programmet (48 procent) våldsrelaterade. Nästan alla patienter och personal i Läkare Utan Gränsers program har antingen egna erfarenheter av våld eller någon närstående som utsatts för en våldsam händelse under de senaste åren.

Rapporten innehåller vittnesmål från irakier som kämpar för att återuppbygga sina liv efter att ha bevittnat extremt våld. En 36-årig änka med tre barn beskriver hur hon sökte hjälp efter att hennes liv vänts upp och ner för två år sedan när hennes man blev dödad:

– Jag började gå på psykologisk rådgivning eftersom jag kände mig så trött och väldigt ledsen. Jag insåg att jag hade ett psykologiskt problem, det var jobbigt eftersom det gjorde det svårare för mig att umgås med andra människor. Jag förlorade min man för två år sedan och händelsen förändrade mitt liv, vände mitt liv upp och ner. Nu är jag ensam kvar med ansvaret för att försörja mina barn.

En tioåring beskriver hur rådgivningen har hjälpt henne med talet:

– Jag började på rådgivning för att få hjälp med mitt tal och att övervinna min rädsla. Jag är rädd för allt. Min kropp darrar konstant och jag kan inte stava ord rätt längre. Min lärare och mina klasskamrater slår mig hela tiden i skolan. Jag kan inte studera eller lära mig något. Jag kan inte koncentrera mig. Jag pratar inte med någon. Detta är första gången jag har pratat med någon om mina problem.

Det är inte lätt att ge vård för en sådan traumatisk händelse, men rådgivningsmodellen har visat sig vara till nytta med att hjälpa människor att återfå en viss värdighet och kontroll över sina liv.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Irak sedan 2003.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in