Alarmerande ökning av akutbesök i samband med ADHD-droger

Av på 17 augusti, 2013

Antalet ungdomar som hamnar på akutmottagningarna efter att ha tagit ADHD-droger har fyrdubblats på sex år i USA.

Miljontals barn och ungdomar använder ADHD-droger i USA, främst de amfetaminliknande drogerna Adderall, Concerta och Ritalina, och det pågår en enorm svart marknad.

Det har resulterat i att antalet besök på akutmottagningarna bland ungdomar mellan 18 och 34 år ökat till 23 000 år 2011 från 5600 år 2005, enligt uppgifter från Substance Abuse and Mental Health Services Administration.

Chefen för statistiker inom instansen, Peter J. Delany, säger att ökningen är mest markant i åldrarna 18 till 25 år. Han menar att det är del av ett större mönster över hela USA med missbruk av receptdroger.

Mer än hälften av de som hamnade på akuten hade fått drogen från en vän eller släkting, 17 procent köpte dem från en vän eller släkting. ADHD-droger är väldigt lätta att få tag i idag.

Ett problem är att intag tillsammans med alkohol döljer effekten av att bli berusad vilket gör att man intar mer alkohol än man tål. En tredjedel av akutbesöken kan tillföras detta.

ADHD-droger har kopplats till hjärtbesvär såväl som missbruksproblem.

I Storbritannien har användare av ADHD droger skjutit i höjden med 50 procent på sex år. Från 420 000 år 2007 till 657 000 år 2012 enligt Care Quality Commission. Man har dock inga data på hur många som besökt akuten, men det är säker proportionellt lika många.

Vi kommer att få se liknande problem i Sverige snart då missbruket redan har spridit sig.

Hela denna ADHD-industri har skapat ett gigantiskt missbruksproblem, något som KMR varnade för redan i slutet av 1980-talet.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in