Äldre kvinna hittad med hjälp av drönare i Glanshammar

Av på 24 september, 2020
Arkivbild

Under tisdagen anmäldes en äldre dement kvinna försvunnen från sin bostad i närheten av Glanshammar. Med hjälp av polisens UAS (drönare) kunde man snabbt söka av längs en vattenlinje i närheten av bostaden för att därefter gå vidare mot svårare terräng.

Med hjälp av värmekamera kunde man efter cirka 20 minuters sökande upptäcka en värmesignatur som bedömdes vara en människa. När drönaren gick ner på lägre höjd för att få en mer detaljerad bild blev det uppenbart att det var en person som satt på marken.

 En hundförare skickades mot anträffandeplatsen och hade till en början problem med att hitta kvinnan med tanke på terrängen och mörkret. Med hjälp av att drönaren placerades ovanför anträffandeplatsen kunde hundföraren orientera sig fram via drönarens belysning och snabbt lokalisera kvinnan.

– Den ledde hundföraren till rätt plats snabbt och effektivt, säger Håkan Hermansson som är UAS-ansvarig för region Bergslagen.

En tacksam hjälp för hundföraren som vittnar om hur effektivt hjälpmedel en UAS är i situationer som detta.

Efter en undersökning av ambulanspersonal överlämnades kvinnan till anhöriga. Hon ska ha varit nedkyld men i övrigt mått bra.

Polisen använder sig allt mer av UAS vid bl.a. eftersök av försvunna personer. Med UAS kan man snabbt och effektivt söka av t.ex. stora öppna ytor, svårtillgänglig terräng och längs vattendrag men detta är första ärendet som polisen i region Bergslagen med en UAS anträffat en försvunnen person.

Vi är ute på allt fler såna här ärenden men det är första gången som vi är med och anträffar en person, säger Håkan Hermansson.

Användandet av UAS är ett viktigt komplement tillsammans med helikopter som kan täcka av ännu större ytor på kortare tid.

Historiskt sett är det helikopter vi använder men det är inte alltid de finns tillgängliga eller kan flyga i alla ärenden. Vår UAS har helt andra möjligheter att flyga när det till exempel är låg molnbas eller dålig sikt, faktorer som kan göra att vi inte kan få ut en helikopter till sökområdet, säger Håkan Hermansson.

Händelsen är ett tydligt exempel på hur ny teknik inom polisen gör arbetet mer effektivt och bättre i relation till medborgarna.

Länet | Glanshammar
Örebronyheter

Källa polisen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in