Äldre kvinna utsatt för telefonbedrägeri

By on 13 januari, 2023
Arkivbild

En kvinna i 80-årsåldern har blivit uppringd av en kvinna som säger sig ringa från Elgiganten. Man säger att den uppringda kvinnan har beställt varor och man erbjuder henne att få hjälp med betalningen för dessa varor, som hon inte har beställt.

Kvinnan blir överkopplad till någon som säger sig jobba på Swedbank och kvinnan blir övertalad att logga in på sin banksida på datorn så att Swedbank ska säkra hennes pengar.

Det som hände var istället att det försvann en stor summa pengar från kvinnans konto.

Polisen uppmanar återigen att aldrig logga in på din bank, använda ditt bankID eller lämna ut några kontouppgifter på uppmaning från en person som ringer upp dig. Banker, försäkringsbolag, seriösa företag och myndigheter begär aldrig något sådant.

Det är bara när du själv har ringt upp en bank, en myndighet eller liknande som du kan behöva identifiera dig med BankID. 

Våga vara misstänksam, bedragarna har stor förmåga att få fram mycket information om dig och du ska inte bli lurad av att personen som ringer vet ditt namn och dina personuppgifter.

Ni som har anhöriga som är lite äldre, prata med dem och informera och informera igen om den här typen av brott. 

Lägg en påminnelselapp i närheten av telefonen eller sätt upp den på kylskåpsdörren eller liknande.

Gå tillsammans igenom den information som finns på Polisen.se. Följ nedan länkar för mer information.

Prata med nära och kära om bedrägerier – polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/aldre-och-funktionsnedsatta/prata-med-nara-och-kara-om-bedragerier/

Äldre och personer med funktionsnedsättning-förebygg brott – polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/aldre-och-funktionsnedsatta/

Hallsberg
Örebronyheter

Källa Polisen

You must be logged in to post a comment Login