Alexandersson historisk – vann alla fem VM-gulden i Tjeckien

By on 10 juli, 2021
Foto: Mårten Lång/Orienteringsmagasinet Skogssport

Hon gjorde det! Tove Alexandersson sprang hem samtliga fem guld på VM i orientering i Tjeckien. – Det är svårt att fatta. Det har krävts otroligt mycket för att lyckas med detta. Det är så sjukt roligt med orientering, säger Alexandersson efter långdistansguldet.

I lördags blev Tove Alexandersson den första orienteraren att vinna VM-guld på samtliga fem distanser, detta totalt under sin karriär.

Igår, när hon sprang hem guldet på långdistansen, lyckades hon med det som inte borde vara möjligt; att vinna guld på samtliga fem distanser på samma VM.
Segermarginalen i dagens långdistans blev tre minuter till tvåan Natalia Gemperle.

– Jag är otroligt nöjd med att jag orkade hålla fokus genom hela loppet i dag. Det krävs väldigt mycket att göra de här loppen både fysiskt och orienteringstekniskt i den här typen av terräng. Jag är stolt att jag orkade fokusera om gång på gång, säger Alexandersson.

Har du haft en uttalad målsättning inför mästerskapet om att kunna vinna fem guld?

– Jag trodde inte att jag skulle springa alla distanser, detta för att programmet skulle bli för tufft. Jag hade en tanke om att hoppa sprintstafetten eller skogsstafetten. Men efter medeldistansen tänkte jag om, jag tänkte att det kan gå och det var så otroligt roligt att kunna ta guldet tillsammans med de andra tjejerna, säger Alexandersson som i dag tog VM-guld i sitt nionde raka VM-lopp. Och detta var hennes 15:e VM-guld.

Du har vunnit allt, hur motiverar du dig framåt?

– Efter en sån här vecka är motivationen inte något som helst problem. Det är så fantastiskt roligt med orientering. Det har varit en kanonvecka, och jag måste berömma arrangörerna som lagt så utmanande och roliga banor, säger Tove Alexandersson.

Lisa Risby gjorde ett kanonlopp och slutade fyra. Marginalen till bronset var två och en halv minut. Sara Hagström blev åtta och Johanna Öberg tia.

Herrtävlingen pågick när detta skrevs.

HERMANKY, Tjeckien

Långdistans, damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 77:11. 2) Natalia Gemperle, Neutral, +2:58. 3) Simona Aebersold, Schweiz, +3:17. 4) Andrine Benjaminsen, Norge och Lisa Risby, Sverige, +5:45. 6) Megan Carter Davies, Storbritannien, +7:42
Övriga svenskor: 8) Sara Hagström, +9:53, 10) Johanna Öberg, +9.58.

Sport
Örebronyheter

Källa: Svenska Orienteringsförbundet

You must be logged in to post a comment Login