Alkohol och droger bakom många dödsolyckor i trafiken

Av på 3 december, 2021
Arkivbild

Nästa vecka genomförs polisens trafikvecka med fokus på nykterhet, enligt statistik som polisregion Bergslagen har tagit fram har alkohol och droger varit inblandat i 9 av de 29 dödsolyckor som inträffat i regionen i år.

Polisen jobbar aktivt med Nollvisionen som innebär att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, hittills i år har 29 dödsolyckor inträffat i regionen med 34 omkomna.

Dagligen stoppar och kontrollerar polisen onyktra förare i trafiken, många gånger tack vare uppmärksamma medborgare som larmar polisen. I år har hittills 2304 anmälningar gällande rattfylleri eller grovt rattfylleri under påverkan av alkohol eller droger upprättats i region Bergslagen. 703 anmälningar i Värmlands län, 659 anmälningar i Dalarnas län och 902 anmälningar i Örebro län (statistik hämtad 2/12-21). Vanligast är det med förare som kör under påverkan av droger. Genom synliga kontroller är målet att förebygga brott och minimera antalet onyktra förare på våra vägar.

När polisen upptäcker en onykter förare i trafiken erbjuds denna kontakt med vården. Detta är en del i metoden SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken), ett samarbete mellan olika myndigheter i syfte att erbjuda stöd till misstänkta rattfyllerister. Tanken är att dessa ska få erbjudande om ett samtal med vården inom 24 timmar.

Om du känner någon med ett pågående risk – eller missbruk kan du söka på Vårdguiden 1177 för hjälp med att komma i kontakt med rätt vårdinstans. Välj att själv vara nykter för att kunna ta dig hem säkert i alla lägen och åk aldrig med en onykter förare. Säg ifrån och hindra andra från att köra påverkade. Ansvaret ligger på oss alla som medborgare, anhöriga eller vänner. Vill du tipsa polisen om någon som kör eller väntas köra berusad eller narkotikapåverkad? Ring då 114 14. I en akut situation ska du ringa 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Örebro län
Örebronyheter

Källa polisen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in