Alla femåringar får gratis bok om rörelseglädje under 2019

Av på 3 december, 2018

2017 tog Generation Pep och Bonnier Carlsen tillsammans med författaren Josefine Sundström och illustratören Emma Göthner fram barnboken ”SagaSagor: Fiffiga Kroppen och finurliga knoppen” och nu görs boken tillgänglig för alla femåringar i hela Sverige genom barnavårdscentralerna (BVC).

Målet med boken är att förmedla vikten av, och väcka lust till, fysisk aktivitet för hela familjen. Genom stöd från Gålöstiftelsen och Jacob Wallenbergs Stiftelse kommer cirka 120 000 böcker delas ut kostnadsfritt på BVC:s femårskontroller i hela landet under 2019.

Boken finns tillgänglig på flera olika språk för att så många barn som möjligt ska kunna läsa boken tillsammans med sina föräldrar. Generation Pep har även tagit fram ett inspirationsmaterial för hur BVC, familjen och andra vuxna kan använda sig av boken.

– Vi på Generation Pep vill ge alla barn möjlighet till ett aktivt och hälsosamt liv och vi hoppas att boken nu kommer inspirera många femåringar och deras familjer runt om i landet till lekfull rörelseglädje. Jag kan själv se effekten boken haft på min fyraåriga dotter som nu spontant vill röra på sig för att väcka rörelsekompisarna efter att hon suttit stilla för länge, säger Carolina Klüft på Generation Pep. 

Idag sitter fyraåringar stilla nästan hälften av sin vakna tid och endast var åttonde trettonåring rör på sig tillräckligt mycket varje dag. För att inspirera de allra yngsta till rörelseglädje tillsammans med sina föräldrar skapades boken ”SagaSagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen”. Intresset för boken har varit stort, både bland småbarnsfamiljer och vuxna som arbetar med barn. Boken är full av fakta och kunskap om kroppen och knoppen och har konkreta rörelsetips fulla av lek och bus.

– Alla barn har rätt till rörelse och en god grund till god hälsa. Jag hoppas att det ska bli lika självklart som tandborstning och godnattsaga på kvällen. Det känns fint att vår bok Sagasagor får vara med och peppa barn och deras vuxna, säger Josefine Sundström.

Generation Pep 
Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Målsättningen är att ena människor, organisationer och företag för att tillsammans underlätta för alla barn och ungdomar att leva ett hälsosamt liv. Initiativtagare är Kronprinsessparet, bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. Läs mer på www.generationpep.se, där finner du också inspirationsmaterialet som fungerar som ett metodstöd till boken.

Bonnier Carlsen
En bok för varje barn Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De ger ut omkring 120 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Vi ger ut böcker för barn och ungdomar i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.

Josefine Sundström
Författare till Sagasagor, är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan. I många år arbetade Josefine Sundström som klassisk balettdansös och barndanspedagog innan hon började arbeta som programledare i både tv och radio. Melodifestivalen, Världens Bar och dansprogrammet ”Klara Färdiga Gå!” är några av titlarna. Josefine Sundström har tidigare utkommit med romanerna Vinteräpplen och Boel och Oscar. Och även Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass samt Sagasagor: Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand.

Emma Göthner
Illustratör till SagaSagor med flertalet barnböcker i bagaget. Emma Göthner tog magisterexamen vid Konstfack 2006. Hon har, förutom att illustrera barnböcker, också arbetat för tidningar, läromedel och filmproduktionsbolag.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in