Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

By on 21 juli, 2022
Foto: Kari Kohvakka

Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.

– En droppande kran kan på ett år slösa bort nästan 9 000 liter vatten helt i onödan. Att slå vakt om grundvattnet är en viktig hållbarhetsfråga och här kan alla hjälpa till. Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och över en halv miljon människor bor i bostäder som vi tar hand om, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Riksbyggen arbetar för att öka kunskapen och medvetenheten om hur de boende kan bidra till en minskad vattenanvändning.

Här är tio vattensparande tips:

1. Vattna med regnvatten

Samla regnvatten i tunnor eller damm och använd för bevattning av växter och odlingar i trädgården. Det vattnet är dessutom syrerikare än kranvatten.

2. Skippa slangen

Vattna med vattenkanna. En vattenslang kan förbruka upp till 1000 liter vatten per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är vattenkanna att föredra.

3. Laga läckor

Laga onödiga läckor, exempelvis en droppande kran eller en rinnande toalett. Står kranen och droppar ett helt år slösar du nästan 9 000 liter vatten.

4. Duscha kort och snabbt

Duscha kort tid istället för att bada. Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret.

5. Installera snålspolande

Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Med snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden för uppvärmning av varmvatten. Och installera snålspolande toaletter. Har du en äldre toalettstol? Lägg en tegelsten eller två i vattentanken så går det åt mindre vatten vid spolning.

6. Fyll diskmaskiner och tvättmaskiner

Fyll disk- och tvättmaskiner innan du kör dem och använd kortprogram. Tvätta effektivt och kör endast fulla maskiner. Då sparar du storma mängder vatten, särskilt om din tvättmaskin inte är vattensmart.

7. Diska inte under rinnande vatten

Diska inte under rinnande vatten. Använd diskpropp eller balja. Skölj i kallt vatten.

8. Stäng kranen när du borstar tänderna

Stäng av kranen när du borstar tänderna och använd gärna en mugg när du sköljer munnen.

9. Ha alltid en kanna vatten i kylen

Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.

10. Skölj förpackningar med diskvatten

Det går åt en del vatten till att skölja förpackningar som ska återvinnas – till exempel yoghurtpaket. Om du diskar för hand; använd diskvattnet som blir över för att skölja ur förpackningar. Du kan också klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur med ett torkpapper/hushållspapper i stället för att skölja med vatten.

Om grundvatten:

Vatten är en av våra viktigaste resurser och tillgången till rent vatten påverkas bland annat av klimatförändringar, torka, översvämningar och föroreningar. Grundvatten är den nederbörd som inte tas upp av växter eller avdunstar utan som sipprar ned och fyller ut berggrundens och markens sprickor och tomrum. Grundvattennivåerna fylls på av regn och smält snö som rinner ner i marken och lagras i grundvattnet, detta sker främst under höst och vinter. Många kommuner använder grundvatten för sin dricksvattenproduktion och i Sverige använder varje person ca 160 liter vatten per dygn.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Riksbyggen 

You must be logged in to post a comment Login