Alliansen tar över i landstingen

Av på 27 september, 2018
Arkivbild

Hur landets 21 landsting och regioner ska styras efter valet blir allt tydligare. Det står klart att det blir historiska maktskiften i Norrbotten, Dalarna och Blekinge där Socialdemokraterna har styrt i närmare ett sekel.

– Socialdemokraterna har misslyckats med att leverera den vård som invånarna behöver. Det känns som att dalfolket tyckte det var dags för förändring, säger Ulf Berg (M), som ser ut att få byta rollen som oppositionsråd mot att bli landstingsstyrelsens ordförande i Dalarna.

Att Alliansen ser ut att ta makten i de flesta landsting och att allianspartier ingår i blocköverskridande styren på ännu fler håll kommer att få konsekvenser för politiken. Ett konkret exempel är vårdvalet i primärvården där Alliansen driver på för att underlätta för fler privata aktörer.

Allianspartierna kommer också att driva frågan om fler vårdval i specialistvården.

Skåne och Kronoberg är två av de regioner där Alliansen nu planerar för fler specialistvårdval. Det nya alliansstyret i Skåne har lovat att införa fyra nya vårdval inom öron-näsa-hals, barnmedicin, allmänpsykiatri och val av hjälpmedel.

Regionalt
Örebronyheter

 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in