Allt fler är chefer i Örebro län

By on 27 november, 2021
Arkivbild

Mer än 9 638 personer av alla anställda i Örebro län var chefer eller arbetsledare 2019. Det är en ökning med 1 148 personer eller 13,5 procent sedan 2014, enligt statistik från SCB som Ledarnas a-kassa har sammanställt.

– Allt fler på arbetsmarknaden är chefer. Pandemin visade att även chefer och egenföretagare kan stå utan ersättning om de blir av med jobbet, om de inte är med i någon a-kassa. Fler borde gå med i en a-kassa som passar den egna yrkesrollen, säger Ledarnas a-kassas chef Daniel Asker.

Endast sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan, och andelen sjunker. Mellan 2010 och 2020 har andelen sysselsatta som är med i en a-kassa sjunkit från 74 till 72 procent.

Minst 9 638 personer i Örebro län hade 2019 ett yrke som innebär att de är chef eller har en arbetsledande befattning, enligt den senaste SCB-statistiken från 2019 som Ledarnas a-kassa har sammanställt. Det motsvarar cirka 7,3 procent av det totala antalet anställda.

Antalet anställda som är chefer eller ledare har ökat med 1 148 personer eller 13,5 procent sedan 2014. Då var antalet chefer minst 8 490, vilket motsvarade 7,0 procent av de anställda.

– Även kompetenta och uppskattade ledare kan bli av med jobbet. Ledarnas a-kassa är experter på vad chefer och ledare behöver om de blir av med jobbet och vi vill öka tryggheten på arbetsmarknaden, säger Daniel Asker.

Ledarnas a-kassa administrerar och betalar ut arbetslöshetsersättning till sina medlemmar, som består av chefer, ledare och egenföretagare.

Källor

– Statistik över yrken utgår från standarden för svensk yrkesklassificering 2012, SSYK, och kommer från SCB.
– Statistik över medlemmar i a-kassor kommer från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.
– Statistik över antalet sysselsatta kommer från SCB.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Ledarnas a-kassa

You must be logged in to post a comment Login