Allt fler invånare i Örebro län har kontanter i plånboken

Av på 9 juli, 2022
Arkivbild

Fyra av tio invånare i Örebro län, 43 procent, har kontanter med sig i plånboken, det är en ökning med 1 procentenhet sedan veckorna före Rysslands invasion av Ukraina och med 8 procentenheter sedan 2021.

Det visar en ny Sifoundersökning beställd av Bankomat.

– Veckorna efter Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina ökade uttagen från våra automater kraftigt. Att fler personer har kontanter i plånboken kan tyda på att många har hörsammat MSB:s krisrekommendation om att ha kontanter tillgängliga, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

På uppdrag av Bankomat har Kantar Sifo tre gånger frågat svenskarna om de har kontanter med sig i plånboken. Undersökningarna gjordes i mars 2021, februari 2022 och maj 2022.

I maj 2022 svarade 43 procent av invånarna i Örebro län att de har kontanter i plånboken, vilket kan jämföras med 42 procent tre månader tidigare. Motsvarande siffra i mars 2021 var 35 procent.

I hela Sverige hade 44 procent av befolkningen i maj 2022 kontanter i plånboken. Det kan jämföras med 40 procent i februari 2022 och 37 procent i mars 2021.

– Det är intressant att fler svenskar hade kontanter med sig redan före kriget i Ukraina, med tanke på att andelen kontanta betalningar samtidigt har fortsatt att minska. Vi kanske vill känna oss säkra på att kunna betala även om de digitala betalsystemen skulle krascha, vilket har hänt några gånger de senaste åren, säger Johan Nilsson.

Sverige tillhör de länder i världen där övergången från kontanta till digitala betalningar har gått snabbast. Som en följd av att allt fler människor väljer att betala digitalt har många privata företag som banker, värdebolag och handlare minskat sin kontantservice.

– Samhället behöver en fungerande kontanthantering, inte minst för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap. Vad som nu krävs är en rad statliga insatser för att kontanthanteringen ska fortsätta att fungera, säger Johan Nilsson.

I november 2022 presenteras utredningen Statens roll på betalningsmarknaden som leds av Anna Kinberg Batra. I uppdraget ingår att ta ställning till statens respektive näringslivets ansvar för kontanterna.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Bankomat

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in