Allt lagas från grunden när Kulturbistron har premiär

By on 23 augusti, 2021

En levande meny där allt lagas från grunden är kärnan för Kulturbistron som öppnar i Kulturkvarteret idag. – Vi vill lära känna våra gäster och anpassa oss efter dem, säger Alexandra Svensson Persson, restaurangchef för Kulturbistron. 

Idag öppnar Kulturbistron i Kulturkvarteret och premiärlunchen blir smörbakad torsk med potatis, gubbröra, rostade betor och surdegscrunch. Lokala råvaror och en levande meny som passar säsongen och minskar matsvinnet är grunden. Smakerna influeras från världens alla kök med den gemensamma nämnaren att allt lagas från grunden.

– Vi kokar våra fonder och steker alla pannkakor själva. Det är viktigt för oss att kunna stå för varje detalj, säger Alexandra Svensson Persson, restaurangchef för Kulturbistron.

Utbudet planeras och anpassas för att passa så många av Kulturkvarterets besökare som möjligt. Här serveras allt från surdegsmackor för studenten på språng till pannkaksmeny för barnfamiljen. Allt sötebröd bakas i huset av Josefin Svensson. Hon är ivrig att komma i gång och testa den nya ugnen;

– Jag har en citron- och vallmokaka som jag vill provbaka, den tror jag kommer att bli riktigt bra.

En del av kulturlivet

Kulturbistron drivs av Alexandra Svensson Persson, Marthin Svensson Persson och Ki Sandholm. Tillsammans driver de sedan tidigare STÅ – Pintxos & Vänner och kommer även att driva Konserthusets restaurang Foajén.

– Vi har länge kopplat ihop mat med kultur genom olika liveevent. Vår ambition är att vara mer än en restaurang – vi vill vara en del av kulturlivet, berättar Marthin Svensson Persson.

Målet är gästen

Trivseln är viktig för Kulturbistron och gästen står alltid i fokus. Till och med arbetskläderna signalerar att gästerna är viktigare än traditioner och hierarkier.

– Det spelar ingen roll för oss vem som gör kaffet eller tar disken – vi hjälps åt för att våra gäster ska trivas. Därför har hela personalen likadana kläder, berättar Alexandra Svensson Persson.

Öppet alla dagar i veckan

Redan från start kommer Kulturbistron att hålla öppet alla veckodagar; 10-19 på vardagar och 10-17 på helgen och när det är evenemang i huset. När pandemin är över så finns planer på ännu mer tillgängliga öppettider. Under hösten vill gänget i Kulturbistron lära känna sina gäster och steg för steg testa sina idéér.

– Vi skyndar långsamt eftersom vi är måna om att varje detalj ska bli riktigt bra. Därför börjar vi med en varmrätt och utökar efter hand, förklarar Alexandra Svensson Persson.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: Kulturkvarteret

 

You must be logged in to post a comment Login