Allt material som kan återvinnas ska återvinnas

By on 29 september, 2019
Arkiv bild.

Det finns ett värde i allt material – men bara om det blir rätt sorterat. Ett bananskal är inte bara ett bananskal, det kan omvandlas till biogas och gödningsmedel. En kapsyl kan bli en del av en ny bilmotor och en plastförpackning kan bli material till en ny blomkruka.

Vi på SEVAB har en vision om att allt material som kan återvinnas ska återvinnas.

– Det är dags att ta nästa steg inom avfallssorteringen, säger Vesa Hiltula, återvinningschef.

Boende i Strängnäs kommun gör en strålande insats med att sortera sitt avfall. Men nu vill SEVAB, tillsammans med alla i Strängnäs kommun, ta nästa steg och bli ännu bättre.

– Noll mängd återvinningsbart material ska gå förlorat till förbränning på grund av felsortering eller felhantering. Genom att samarbeta kan vi uppnå detta, säger Vesa Hiltula.

Vad behöver vi göra?
-Vi ska minska det övriga hushållsavfallet, alltså det som går till förbränning. Om vi kikar ner i en genomsnittlig påse för övrigt hushållsavfall är 32,7 procent rätt sorterat material. Övrigt består bland annat av matavfall och förpackningar. Detta går nu till förbränning. Tänk om materialet istället hade sorterats rätt! Då hade vi sparat både resurser och koldioxidutsläpp, säger Vesa Hiltula.

Så blir vi ännu bättre på att sortera
SEVAB gör under den kommande tiden vissa insatser och förändringar för att öka sorteringen:

* Från den 1 oktober är det inte längre möjligt att slänga hela säckar med avfall i containrarna på återvinningscentralerna. Säckar kan vara ett sätt att frakta sitt avfall till återvinningscentralen, men väl på plats måste avfallet tömmas och sorteras rätt i de olika containrarna. Containern ”Brännbart” byter namn till ”Ej återvinningsbart” och containrar för ”Plastförpackningar” och ”Plastmöbler” tillkommer. Idag slänger många återvinningsbart material i brännbart trots att det hade kunnat sorterats ut och återvinnas, exempelvis textilier och plastemballage.

* De allra flesta villabor sköter sin sortering väl. I de fall färgsorteringen inte fungerar kommer våra kunder att få feedback. Om sorteringen inte fungerar efter feedback, tillkommer en avgift enligt gällande renhållningstaxa.

* Det är fastighetsägaren som ansvarar för att boende i flerfamiljshus sorterar korrekt, men vi bistår med kunskap och informationsmaterial för att hjälpa till att skapa bra förutsättningar. Vi har pågående pilotprojekt tillsammans olika fastighetsägare för att se vilka insatser som ger effekt. I de fall där sorteringen inte fungerar alls kommer fastighetsägaren att behöva betala felsorteringsavgift enligt gällande renhållningstaxa.

* Hur ska avfallet sorteras? På sevab.com/sorteringsguide får du hjälp. På sevab.com/sortera hittar du mer information och tips kring sortering.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login