Allvarliga brister inom psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

By on 29 maj, 2025
Bild: Inspektionen för vård och omsorg

IVO har inom ramen för ett regeringsuppdrag genomfört två större tillsynsinsatser inom barn- och ungdomspsykiatrin, samt inom psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård för vuxna. IVO:s samlade bild är sammanställd i en rapport som visar på flera allvarliga brister, exempelvis att tvångsåtgärder används utan tydligt lagstöd.

IVO:s tillsyn visar att det finns liknande brister, oavsett om det rör tvångsvård för barn eller vuxna. Bristerna handlar om att tvångsåtgärder genomförs utan tydligt lagstöd, och att dessa inte handläggs och dokumenteras korrekt.

Det finns verksamheter som saknar kunskap om vad en tvångsåtgärd är, och patienter informeras inte alltid om möjlighet till uppföljningssamtal efter genomförd tvångsåtgärd för att bearbeta upplevelsen och förstå varför åtgärden genomfördes.

— Bristerna är allvarliga eftersom en tvångsåtgärd är en djupt ingripande åtgärd för den enskilde patienten och sker mot ens vilja, säger Marie Åberg, avdelningschef på IVO.

Barn- och ungdomspsykiatrin brister i 21 av 26 verksamheter

Under 2023 avslutade IVO en nationell tillsynsinsats av barn- och ungdomspsykiatrisk tvångsvård, tillsynen omfattade 26 verksamheter och IVO fann brister i 21. För elva verksamheter var bristerna så allvarliga, att IVO begärde att vårdgivaren skulle redovisa hur de planerade att komma till rätta med problemen.

— Vi ser exempel på att olagliga tvångsåtgärder tillämpas, exempelvis fastspänning av barn utan beslut av läkare och sondmatning under planerad fastspänning, säger Marie Åberg, avdelningschef på IVO.

Fastspänning med bälte får bara ske vid omedelbar fara för att barnet kan skadas allvarligt, och åtgärden får inte vara planerad i förväg.

Tvångsvård avseende rättssäkerhet – brister i 13 av 15 verksamheter

Under 2024 och 2025 genomförde IVO en nationell tillsynsinsats av 15 verksamheter vid allmänpsykiatriska och rättspsykiatriska sjukvårdsinrättningar. IVO fann brister i 13 av 15 verksamheter, och för elva av dessa var bristerna så allvarliga att IVO begärde att vårdgivaren skulle redovisa hur de planerade att komma till rätta med problemen.

— Läkare vittnar om att tvångsåtgärder ökar vid hög arbetsbelastning, vilket inte är skäl nog för en tvångsåtgärd, säger Marie Åberg, avdelningschef på IVO.

Tillsynsärenden

Utöver de två samlade tillsynerna har IVO analyserat 88 av myndighetens tillsynsärenden, som inletts under 2020–2023 inom tvångsvård hos barn- och ungdomspsykiatrin. Det handlar om totalt 19 verksamheter, där barn vårdats med tvångsåtgärder.

IVO fann brister i 15 av 19 tillsynade verksamheter i totalt 48 tillsynsärenden, i tio fall var bristerna så allvarliga att verksamheterna skulle återredovisa vidtagna åtgärder.

Om regeringsuppdraget

IVO har mellan 2021 och 2024 haft ett regeringsuppdrag, om att förstärka och utveckla tillsynen och uppföljningen av den psykiatriska tvångsvården och den rättspsykiatriska vården. I slutredovisningen, beskriver IVO de aktiviteter som har genomförts och resultatet av genomförda tillsynsinsatser.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

You must be logged in to post a comment Login