Alvedon kopplas till autism och ADHD

By on 16 januari, 2023
Foto: Pixaby

En ny studie kopplar det vanliga smärtstillande medlet paracetamol , även känt som Alvdon till autism och ADHD. Studien, som genomfördes på 996 födslar i Boston i USA, visade att barn som utsattes för högre nivåer av acetaminophen i moderkakan var nästan fyra gånger mer benägna att utveckla autism.

När barnen testades vid ungefär nio års ålder var acetaminophen kopplat till nästan tre gånger högre risk för ADHD. Resultaten visade också att höga nivåer av acetaminophen ökade risken för autism med 3,62 gånger och för ADHD med 2,86 gånger.

Det är viktigt att notera att detta bara är en korrelation och inte en fastställd orsak till utvecklingen av autism eller ADHD. Experter påpekar också att det kan finnas andra faktorer som spelar in.

”Vi vet att en av nedbrytningsprodukterna av paracetamol har samma effekt på kroppens eget cannabissystem som SSRI-antidepressiva har på serotoninsystemet. Det kan vara en tänkbar orsak”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping.

”Min rekommendation till blivande mödrar är att ta paracetamol om det verkligen är nödvändigt och inte kan undvikas.”, fortsätter David Grönte.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Psykiatrispecialisterna

You must be logged in to post a comment Login