Amnesty Internationals Turkiet-chef och nio andra utreds för “terrorism”

By on 12 juli, 2017
Idil Eser, chef för Amnesty International Turkiet, utreds för medlemskap i en väpnad terrororganisation.

Idil Eser, chef för Amnesty International Turkiet, utreds för medlemskap i en väpnad terrororganisation tillsammans med sju andra människorättsförsvarare och två IT-konsulter.

– Det här är första gången i Amnesty Internationals historia som både en chef och en ordförande från samma land är frihetsberövade, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty International Sverige. – Det understryker hur mänskliga rättigheter inskränks i Turkiet, inte minst rätten till yttrande-, mötes- och föreningsfrihet, de måste omedelbart och ovillkorligen släppas.

Idils gripande kommer mindre än en månad efter att Amnesty International Turkiets ordförande, Taner Kılıç, frihetsberövats och åtalats. Inte heller i hans fall finns några som helst giltiga skäl.

Gripandena är en tydlig attack mot några av de mest ledande civilsamhällesorganisationerna och är ett allvarligt försök att tysta oberoende röster i Turkiet.

Bakgrund
Klockan 10.00 den 5 juli greps åtta människorättsförsvarare, inklusive Amnesty Internationals Turkiets chef Idil Eser, och två internationella utbildare, varav en svensk medborgare, av polisen på ett hotell i Büyükada, Istanbul, där de deltog i en workshop.

Samtliga tio nekades tillgång till juridiska ombud i mer än 28 timmar, i strid mot turkisk lag, som anger en maximal tid på 24 timmar. De fick inte heller kontakta familjemedlemmar, även det i strid mot lagen.

Myndigheterna vägrade att bekräfta var de människorättsförsvararna hölls fram till klockan 03:00 den 6 juli. Idil Eser, Amnesty Turkiet, och İlknur Üstün, the Women’s Coalition, hålls på en polisstation i Maltepe, i utkanten av Istanbul. De återstående människorättsförsvararna hålls på tre andra platser i utkanten av Istanbul. De sju aktivisterna fick träffa juridiska ombud under torsdag eftermiddag.

Det undantagstillstånd som inrättades i Turkiet efter förra årets kuppförsök gör att personer kan kvarhållas i sju dagar, med möjlighet till sju dagars förlängning på åklagarens begäran.

Förutom Idil Eser och İlknur Üstün är dessa sex människorättsförsvarare anhållna: Günal Kurşun, Human Rights Agenda Association, Nalan Erkem, Citizens’ Assembly, Nejat Taştan, Equal Rights Watch Association, Özlem Dalkıran, Citizens’ Assembly, Şeyhmuz Özbekli, och Veli Acu, Human Rights Agenda Association.

Två utländska IT-konsulter – en tysk och en svensk medborgare – hålls fortfarande på ön och har fått tillgång till advokat. De turkiska myndigheterna måste omedelbart och ovillkorligen släppa alla tio fångar.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login