Amnesty välkomnar OS-guld till fängslade Gui Minhai

By on 28 februari, 2022

Amnesty International välkomnar Nils van der Poels beslut att ge sitt OS-guld från OS i Peking 2022 till den svenske författaren och bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina, grundlöst anklagad för spioneri enbart för att han använt sig av sin yttrandefrihet. Nu är det upp till omvärlden att följa Nils exempel och sätta press på Kina att frige Gui Minhai och ta itu med de enorma kränkningar av mänskliga rättigheter som sker i landet.

— Genom sin modiga handling visar Nils van der Poel att han både är en OS-hjälte och en förkämpe för mänskliga rättigheter. Som värd för OS har Kina velat visa en välputsad fasad, men Nils riktar strålkastarljuset mot bristen på mänskliga rättigheter. Det här sänder ett tydligt budskap till Kina om att förföljelse av fredliga kritiker inte accepteras av omvärlden, säger Maja Åberg, policyrådgivare och sakkunnig på Kina på Amnesty Sverige.

Vid ett möte den 24 februari lämnade Nils van der Poel över sitt OS-guld från Peking till Gui Minhais dotter Angela Gui, som under lång tid kämpat för sin fars frigivande. Vinter-OS 2022, som avslutades för några dagar sedan, gav Kina en möjlighet att utnyttja spelen för att visa upp en putsad fasad mot omvärlden och på det viset sopa människorättskrisen i landet under mattan, med andra ord: sportswashing. Genom att ge bort sitt OS-guld till Gui Minhai vill Nils van der Poel rikta strålkastaren mot Kinas människorättskränkningar och öka trycket på Kina att frige Gui Minhai.

— Jag talar inte för alla olympier, men jag och mina vänner inom idrotten har ägnat hela livet åt att sträva mot toppen och den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim. Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad. Jag önskar att människorättskränkningar i Kina minskar och att Gui Minhai friges. Det är mycket begärt, men det är det enda rimliga att önska sig, säger Nils van der Poel.

För precis två år sedan, natten till den 25 februari 2020, dömdes Gui Minhai till 10 års fängelse på grundlösa anklagelser i en djupt orättvis rättegång. Hans dotter Angela Gui har kämpat för hans frigivning sedan han fördes bort i Thailand till fängsligt förvar i Kina 2015.

— Jag hade såklart helst velat att något sådant här inte skulle behövts. Men det känns väldigt fint att medaljen kan representera solidaritet för politiska fångar som min far, och de otaliga andra offren för Pekings människorättskränkningar, säger Angela Gui.

Gui Minhai är en av hundratals författare, jurister, aktivister och akademiker som blivit utsatta för Kinas system av förtryck och censur. Amnesty har under en lång tid arbetat för hans omedelbara frigivning. Situationen för mänskliga rättigheter i Kina är alarmerande. Det är det land i världen som avrättar flest människor. Yttrande- och pressfriheten är kraftigt begränsad och journalister och människorättsförsvarare fängslas. Samtidigt pågår omfattande förföljelse och förtryck av uigurer och andra muslimska grupper i regionen Xinjiang, där över en miljon uigurer uppskattas ha fängslats i interneringsläger utan att ha begått något brott.

— Amnesty uppmanar nu både Sveriges regering och andra länder att följa Nils van der Poels exempel genom att intensifiera sina ansträngningar för frigivningen av Gui Minhai och öka pressen på Kina att stänga lägren i Xinjiang, frige de som fängslats för att ha använt sin yttrandefrihet och avskaffa dödsstraffet, säger Maja Åberg.

Bakgrund Gui Minhai

Svenska medborgaren Gui Minhai är förläggaren och författaren som kidnappades från sin semesterbostad i Thailand och fördes till Kina 2015. Vid den tiden drev han ett förlag och bokhandeln Causeway Bay Books i Hongkong. Både förlaget och bokhandeln var kända för att publicera och sälja regimkritiska böcker varav många är förbjudna i Kina.

I oktober 2017 släpptes Gui Minhai ur fängelset men fick inte lämna Kina och tvingades att regelbundet rapportera till polisen. I januari 2018 greps han igen då han reste till Peking i sällskap av två svenska diplomater för att söka sjukvård. Efter en orättvis rättegång dömdes han natten till den 25 februari 2020 till 10 års fängelse på grundlösa anklagelser om spioneri.

Världen
Örebronyheter

Källa: Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login