Amning kan ge bättre tankeförmåga hos mamman senare i livet

By on 25 oktober, 2021

En ny studie som vid USLA i Kalifornien har funnit att kvinnor över 50 år som hade ammat sina barn presterade bättre på kognitiva test jämfört med kvinnor som aldrig hade ammat.

Resultaten tyder på att amning kan ha en positiv inverkan på postmenopausala kvinnors kognitiva prestanda och kan ha långsiktiga fördelar för moderns hjärna.

”Medan många studier har funnit att amning förbättrar ett barns långsiktiga hälsa och välbefinnande, är vår studie en av mycket få som har tittat på de långsiktiga hälsoeffekterna för kvinnor som hade ammat sina barn”, kommenterar Dr Molly Fox, huvudförfattare till studien och en biträdande professor vid UCLA. ”Våra resultat, som visar överlägsen kognitiv prestanda bland kvinnor över 50 år som hade ammat, tyder på att amning kan vara neuroskyddande senare i livet”, fortsätter Dr Fox.

Kvinnor som hade ammat längst hade de högsta kognitiva testresultaten. 

”Framtida studier kommer att behövas för att undersöka sambandet mellan kvinnors historia av amning och kognitiva prestationer i större, mer geografiskt olika grupper av kvinnor. Det är viktigt att bättre förstå hälsokonsekvenserna av amning för kvinnor, med tanke på att kvinnor idag ammar mer sällan och under kortare tidsperioder än vad som praktiserats historiskt.”, tillägger Dr Fox.

Hälsa | Världen
Örebronyheter

Källa: David Grönte Medicinsk Konsult AB

You must be logged in to post a comment Login