Andra glömmer bort sina skulder – men inte jag

Av på 24 juli, 2021
Arkivbild

Var fjärde svensk uppger att de någon gång glömt att betala en skuld till en annan privatperson. Men frågan är om inte svenskarna har lättare att komma ihåg skulder andra har till dem – än tvärtom? Hela 60 procent uppger nämligen att andra har glömt att betala skulder som de haft innestående.

Hör du till skaran som ”swishar senare” och sedan glömmer bort att göra det? De flesta har någon gång lånat en slant av en vän eller närstående. Men hur bra är vi egentligen på att betala tillbaka? I en undersökning från bank- och finansgruppen Svea uppger var tredje svensk att de aldrig glömt bort att betala tillbaka en skuld de haft till någon annan. Något färre, 25 procent, uppger däremot att det hänt enstaka eller flera gånger. 

Samtidigt svarar sex av tio att andra personer glömt att betala skulder de haft till en själv. Det verkar också vara så att fler skulder hos män blir bortglömda. 65 procent av männen uppger att andra glömt att betala tillbaka deras skulder medan motsvarande siffra för kvinnor är 56 procent.

– Vi är mån om våra pengar, därför är det sannolikt så att det är fler som håller koll på sina egna pengar som de lånar ut. Många tycker också att det är obekvämt att påminna andra om skulder och de kan lätt glömmas bort då. Vårt tips är att göra upp redan på förhand när ett utlägg skabetalas tillbaka och använda ett verktyg för att hålla koll på utläggen. Exempelvis genom appen Payd som vi på Svea utvecklat, säger Paulina Dackander, Affärsområdesansvarig för lösningar inom privatekonomi på Svea Ekonomi.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea under perioden 9–14 maj 2020. Totalt har 1 012 svenskar mellan 20 och 60 år via en webbenkät deltagit i undersökningen. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Har det någon gång hänt att du har glömt bort att betala dina skulder till andra personer?

Har det någon gång hänt att andra personer har glömt bort att betala sina skulder till dig?

Om Svea

Svea är en finansiell företagsgrupp med nära fyrtio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Svea

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in