Andrew Shoop klar för Black Knights

Av på 20 november, 2013

Örebro Black Knights kan nu bekräfta att 23-årige Andrew Shoop är den quarterback, som kommer att leda Örebros anfall under den kommande säsongen i Superserien och IFAF Champions League – precis som Nerikes Allehanda kunde avslöja redan igår.

Shoop, som den gångna säsongen spelade för Prague Panthers i den österrikiska ligan, tillhörde under college-åren Lafayette Leopards. Lafayette, som nu har en imponerande historik i att skicka duktiga quarterbacks till Superserien – 1998 var Joe Clair quarterback för Örebro och tog laget till en SM-final, 2010 var Rob Curley quarterback för Carlstad och vann ett SM-guld med klubben, och 2014 blir alltså Andrew Shoop den tredje i raden av Lafayette-quarterbacks som spelar i Sverige.

Han beskrivs som en inspirerande ledare och en tuff spelare, medan han själv lyfter fram sitt breda register och sitt fokus på lagkollektivet, som de största styrkorna: ”Jag kan vara den spelare som du vill att jag ska vara!” skarattar Adrew. ”Jag har haft förmånen att få spela flera typer av offense – under en period användes jag mest som utpräglad pocket passer, men har senare jobbat i lite mer flexibla spread och zone read-system. Det spelar inte så stor roll hur man spelar, utan det viktiga är att lagmaskinen fungerar och att vi vinner matcher.”

Shoop, som just nu avslutar sina studier hemma i USA, är mycket entusiastisk och ser fram emot möjligheten att spela i Sverige. ”Jag trivdes väldigt bra i Tjeckien och lärde mig mycket om hur det är att bo och spela utomlands, men när frågan från Örebro kom så kändes det helt rätt, och en chans som jag ville ta. Jag hade nära kontakt med Rob [Curley] under hans tid i Carlstad Crusaders och jag visste på den vägen en hel del om Superserien som liga och Sverige som land.”

Andrew var på besök i Sverige tidigare i år – tillsammans med just Rob Curley – och hade då chansen att se en match i Superserien samt träffa flera svenska spelare från både Crusaders och Black Knights. ”Alla jag träffade där, och alla jag haft kontakt med under diskussionerna med Black Knights i höst, har varit otroligt trevliga och jag har fått en väldigt positiv bild av Sverige.”

Närmast väntar alltså examen för Andrew Shoop, och därefter fullt fokus på träning. ”Jag är klar med studierna om några veckor, och därefter kommer den mesta tiden gå till träning inför den kommande säsongen. Jag skulle helst vilja flyga över nu direkt, men allt beror förstås på pappersarbetet med visum och sånt. Det ska bli fantastiskt kul och jag längtar efter att sätta igång och jobba med laget i Örebro.”

Andrew väntas ansluta till Örebro-truppen i mars, men kommer fram tills dess också vara mycket delaktig i det arbete coach-staben gör under vintern med att lägga upp planerna för 2014 års anfallsspel. I början av maj gör han debut på Behrn Arena, då Helsinki Roosters kommer till Örebro för att spela gruppspelsmatch i IFAF Champions League, vilket också är säsongens första match för Black Knights.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in