Ängslig marknad för bostadsrätter men stabilt för villor

By on 25 juni, 2020

SBAB har frågat fastighetsmäklare i Stockholm, Malmö och Göteborg om hur coronakrisen har påverkat bostadsmarknaden regionalt. Bedömningen är att bostadsrättsmarknaden har påverkats betydligt mer negativt än villamarknaden med utbredd avvaktan och både ängsliga köpare och säljare. På villamarknaden vill istället fler köpa och färre sälja. Ett uppdämt behov av att byta bostadsrätt i kombination med att stora prisfall uteblivit, talar för större aktivitet på bostadsrättsmarknaden framöver.

I den senaste Mäklarbarometern fick fastighetsmäklare i Stockholm, Malmö och Göteborg svara på hur de bedömde att coronakrisen har påverkat bostadsmarknaden på sina respektive regionala bostadsmarknader. Mäklarna bedömer att bostadsrättsmarknaden har påverkats betydligt mer negativt än villamarknaden. Bostadsrättsmarknaden karaktäriseras av en utbredd avvaktan med både ängsliga köpare och säljare. Allra tydligast syns det i Malmö. På villamarknaden vill istället fler köpa och färre sälja.

– Mäklarnas bild stämmer väl överens med vad vi ser i data från Booli. Även om ökningen nu ser ut att börja kulminera har antalet bostadsrätter till salu ökat kraftigt under våren medan antalet villor till salu istället har minskat, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– Även om osäkerheten kring framtiden fortfarande är stor så har bostadsmarknaden stått pall för corona hittills. Det stora prisfallet, som många befarade, har än så länge uteblivit. Det leder till att fler vill testa att sälja sin bostadsrätt. Jag tror att det kan leda till mindre ängslighet på bostadsrättsmarknaden och större aktivitet framöver, säger Claudia Wörmann.

Om undersökningen: I Mäklarbarometern frågar SBAB kvartalsvis hur mäklare ser på läget på bostadsmarknaden. Frågorna i den senaste undersökningen ställdes under perioden 1 till 16 juni.

Fråga: Har coronapandemin påverkat bostadsmarknaden i din region? 

  Stockholm Bostadsrätt/villa Göteborg Bostadsrätt/villa Malmö bostadsrätt /villa
Mer avvaktande marknad 65% 33% 74% 62% 96% 52%

Fråga: Hur har coronapandemin påverkat bostadsmarknaden i din region?

  Stockholm Bostadsrätt /villa Göteborg Bostadsrätt /villa Malmö Bostadsrätt /villa
Trögare budgivning 36% 11% 35% 13% 84% 47%

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: SBAB

You must be logged in to post a comment Login