Antalet obetalda p-böter sjunker drastiskt

By on 10 februari, 2019

Skulderna för obetalda felparkeringsavgifter minskade kraftigt förra året – i de tre storstadskommunerna med över 45 miljoner kronor. Det visar en sammanställning av siffror från Kronofogden som Dagens Samhälle gjort.

Från 821 miljoner kronor 2017 till 696 miljoner kronor 2018. Så mycket sjönk skulderna för obetalda felparkeringsavgifter, visar nya siffror från Kronofogden.

En förklaring är att man på myndigheter och ute i kommunerna har börjat arbeta mer aktivt mot bilmålvakter, alltså personer som är registrerade som ägare till ett fordon i stället för den verkliga ägaren.

2014 genomfördes en lagändring som gav kommunerna rätt att omhänderta och flytta fordon med obetalda skulder på mer än 5 000 kronor kopplade till sig.

– Man har jobbat offensivt med att störa de här bilmålvakterna genom att flytta bilarna, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, till Dagens Samhälle. 

I de tre storstadskommunerna minskade skulderna förra året med drygt 45,6 miljoner kronor. Allra störst i pengar räknat är minskningen i Malmö, nästan 18 miljoner kronor.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login