Anti-piratkampanj hjälper svenskarna i julhandeln

Av på 24 november, 2020

Piratkopiering är ett växande problem som kostar svenskarna miljardbelopp varje år. Ofta finns en koppling till organiserad brottslighet. Men att göra rätt är inte lätt.

Därför går Patent- och registreringsverket ut med en informationskampanj lagom till julhandeln som ska hjälpa svenska konsumenter undvika piratkopierade produkter.

En dålig affär – är namnet på PRV:s nya kampanj som rullar ut lagom till julhandeln. Varför är piratkopierade produkter ett problem Peter Hedin, PRV:s expert på piratkopiering?

Piratkopiering kostar svenskarna enorma belopp varje år. Produkterna kan vara direkt farliga för oss konsumenter och ofta producerade helt utan tanke på arbetsförhållanden eller miljö. Den här industrin slår undan benen på seriösa företag som försöker göra rätt och gör så att innovatörer inte får betalt för sitt arbete. Dessutom är det ofta organiserad brottslighet bakom produkterna.

Ekonomiskt är piratkopieringsindustrin en katastrof för svenska företag. Den årliga omsättningen för piratkopierade ”svenska” produkter är 29 miljarder kronor. Varje år förlorar svenska företag 17,1 miljarder kronor på piratkopiering, enligt en studie från OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling).

Varför piratkopiering växer är komplicerat, enligt Peter Hedin, och förklaras av flera komponenter.

En del av svaret ligger i vår globalisering. Idag är det enklare än någonsin att handla något direkt hem till dörren. Allt du kan tjäna pengar på piratkopieras, från pennor till kärnkraftsreservdelar. Det här utnyttjar de piratföretagen och de är mycket skickliga.

För att hjälpa svenska konsumenter har Patent- och registreringsverket skapat den fiktiva nätbutiken http://endaligaffar.prv.se där man belyser problemet och har exempel på varor som förfalskas med tips på hur man undviker dem.

– Mitt generella tips är: om priset är för bra för att vara sant. Då är det nog det, säger Peter Hedin, expert på piratkopiering vid Patent- och registreringsverket.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Patent och registreringsverket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in