Äntligen föreslår regeringen nödvändiga lättnader för 50-gränsen och ytterligare kulturstöd

Av på 24 augusti, 2020
Arkivbild

Under en pressträff Fredag 23 Augusti presenterade kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg förslag till undantag i de nuvarande restriktionerna för att kunna tillåta sittande publik med fler än 50 personer. Undantaget planeras gälla från 1 oktober och möjliggöras genom ökat ansvar för arrangörerna att hindra smittspridning.

– Äntligen föreslår regeringen de nödvändiga undantagen för den så kallade 50-gränsen som museerna efterfrågat. Många museer har lokaler som gör det möjligt, med anpassningar för säkerheten, att ta emot besökare och arrangera visningar. Vi är en bransch som tar ansvar. Det har museerna visat redan från det att pandemin började med ökat digitalt utbud och anpassad verksamhet. Inte minst sommarens museibesök har synliggjort ett fungerande ansvarstagande, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. 

Regeringen föreslår även 1,5 miljard i extra ekonomiskt stöd till kulturen.

– Pengarna måste komma museibranschen till godo. Medlen ska vara möjliga att söka för alla verksamheter, även för dem med offentliga anslag. Pandemin har slagit hårt mot samtliga museer på olika sätt i en redan mycket pressad bransch, avslutar Jeanette Gustafsdotter.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Sveriges Museer

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in