Äntligen kosläpp med publik i Örebro län

By on 22 mars, 2022
Foto: Arla Sverige

Efter två år med digitala kosläpp på grund av pandemin bjuder Arla äntligen in allmänheten till gårdar runtom i Sverige för att umgås, dricka mjölk, äta bullar och titta på skuttande kor som ger sig ut på grönbete. Även i år kommer ett digitalt kosläpp att sändas för alla som inte har möjlighet att ta sig till ett fysiskt.

Arla räknar med hundratusentals besökare och tittare, fysiskt och digitalt.

I Örebro län kan man vara med om kosläpp på tre ställen.

…………….

Östra Sågen – Laxå

Gården öppnar klockan 10.00 och korna släpps ut på betet klockan 11.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på mjölk och bullar.

Övriga aktiviteter

  • Ponnyridning 30 kr
  • Femkamp 40 kr
  • Gå gärna runt och hälsa på alla smådjur och provsitt vår traktor.
  • Korvgrillning sköts av Åsbro innebandy 08.
  • Öystein sponsrar med kaffe

Parkering

Sköts av Östra Sågens ponnyförening, 20 kr.

Om gården
Gården som nyligen ställde om till ekologisk har gått i släkten sedan 1941. Idag ägs och drivs den av Bengt och Ingmarie Melin. Här finns 70 mjölkkor och cirka 75 ungdjur. Andra djur på gården är hund, katter, kaniner, höns, ankor och hästar. En liten ridverksamhet med små ponnyer och en islandshäst bedrivs också på gården. Till gården hör 115 hektar åker och bete samt cirka 130 hektar skog. På gården finns även en liten stuga till uthyrning för alla som vi uppleva hur det är att bo på bondgård.

Anmälan här – arla.se/event-sponsring/koslapp/orebro/ostra-sagen-laxa/#event-signup

…………….

Bråtners Gård – Åtorp

Gården öppnar klockan 09.30 och korna släpps ut på betet klockan 11.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren.

Arla bjuder på kall mjölk och bullar.

Parkering
20 kr

Länk till gården: arla.se/event-sponsring/koslapp/orebro/bratner-gard-atorp/

 Gården drivs av familjen Bråtner – tre bröder och deras far. Det är tredje generationen Bråtner som driver gården. Här finns 150 mjölkkor med tillhörande rekrytering och växtodling. 2010 ställde gården om till ekologisk produktion. Ekologisk mjölk produceras så naturligt det bara går. Den största skillnaden mot andra gårdar är att de ekologiska gårdarna inte använder kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel när de odlar foder till korna. 2018 byggde bröderna en ny ladugård med mjölkrobotar.

Anmälan här – arla.se/event-sponsring/koslapp/orebro/bratner-gard-atorp/#event-signup

…………….

Svalgården Odensbacken – Örebro

Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på mjölk och bullar.

Länk till gården: arla.se/event-sponsring/koslapp/orebro/svalgarden-odensbacken-orebro/

Svalgården är en släktgård sedan 1600-talet. Vi som driver gården är Maria och Niklas. Här finns 60 ekologiska kor som mjölkas i robot. Det finns även 60 ungdjur, 3 hästar och några katter. I huvudsak produceras allt foder på gården där vi sammanlagt brukar 120 hektar.

Anmälan här – arla.se/event-sponsring/koslapp/orebro/svalgarden-odensbacken-orebro/#event-signup

…………….

När samhället nu återigen öppnat upp efter pandemin välkomnar omkring 40 Arlabönder runt om i Sverige allmänheten tillbaka till sina gårdar för publika kosläpp. Kosläppen är en festlig tradition för hela familjen, och ett tillfälle att träffa kossor och mjölkbönder och ställa frågor om djurhållning och svensk matproduktion. 

”Att uppmärksamma allt det viktiga arbete som görs på svenska mjölkgårdar är viktigare än någonsin. Och med det mörker vi ser i världen just nu behöver vi lite ljus och något roligt att se fram mot. Ett tillfälle att träffas, umgås och titta på kor som skuttar ut i våren. Vi är många som längtar efter det, inte minst våra ägare. Och givetvis bjuder vi på bullar och mjölk”, säger Fredrik Larm, eventansvarig på Arla. 

Även i år kommer dessutom ett digitalt kosläpp att sändas. De senaste två åren har det varit en tittarsuccé med hundratusentals visningar. Tittarna har bland annat fått följa utsläppet ur kossornas perspektiv via ”KoPro-kameror” och lärt sig mer om korna och bondens vardag.  

”Alla har inte möjlighet att ta sig till de fysiska kosläppen, därför kör vi dubbelt upp och satsar även i år på en digital version. Vem som kommer att hålla i sändningen avslöjar vi när det närmar sig, men det är en folkkär person som vi tror att många kommer gilla att se i sändningen”, säger Åsa Scherman, projektledare för det digitala kosläppet på Arla.   

Örebro län
Örebronyheter

Källa Arla

You must be logged in to post a comment Login