Äntligen rökfritt på allmänna platser utomhus

Av på 13 december, 2018
Detta har Astma- och Allergiförbundet jobbat hårt och länge för att få igenom!

Det här har vi kämpat för i många år! Nu blir det äntligen rökfritt på uteserveringarna!, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet. 

– Vi är så stolta!! Rökfria offentliga utemiljöer är ett mycket viktigt steg för att nå målet om ett rökfritt Sverige 2025. Nu blir samhället en smula tillgängligare för personer med allergi eller överkänslighet. Astma- och Allergiförbundet har arbetat för beslutet under många år, tillsammans med Unga Allergiker. Det här kommer att öka livskvaliteten för miljoner människor som besväras av, eller blir sjuka av tobaksrök. Nu arbetar vi vidare för att även bostadsmiljöer ska bli rökfria, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Igår röstade Riksdagen för att ändra tobakslagen så att rökförbud införs på uteserveringar och vissa allmänna platser utomhus fr. o. m. 1 juli 2019. Beslutet om en utökad tobakslag innebär att det blir rökfritt på flera offentliga platser, däribland lekplatser, uteserveringar, idrottsplatser, tågperronger busshållplatser och entréer.

Ett viktigt syfte med rökförbudet är att skydda barn och unga mot passiv rökning. Många med astma eller annan överkänslighet blir sjuka och upplever begränsningar i offentliga miljöer när de ofrivilligt utsätts för andras tobaksrök. En stor undersökning visar att 4 av 10 vuxna med astma rapporterar besvär i rökiga miljöer. Sverige har haft ett folkhälsomål att ingen ofrivilligt skulle utsättas för passiv rökning som skulle uppnåtts år 2014.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in