Apotek Hjärtat släpper svampbok

By on 6 september, 2022
Apotek Hjärtat släpper svampbok – en guide till de vanligaste svamparna och hur de behandlas.
Bild: Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat släpper svampbok – en guide till de vanligaste svamparna och hur de behandlas.

Hösten är på ingång, vilket innebär högsäsong för svamp ute i skog och mark. Men svamp är även vanligt både i och på kroppen. Enligt en ny Sifo-undersökning har hela 38 procent av svenskarna haft en svampinfektion under de senaste fem åren, där fler än hälften (54 procent) anser att svampen varit svår att diagnostisera.

För att guida rätt och ge råd om egenvård lanserar Apotek Hjärtat en svampbok där du får svar på allt du vill veta om svamp. Var växer torsk och pityriasis versikolor? Hur känner du igen ljumsksvamp? Hur ska nagelsvamp behandlas? Och hur förbygger du svampinfektion i underlivet?

– Även om undersökningen visar att det är vanligt med svampinfektioner är det många som tycker att det känns pinsamt att prata om det. Och vissa upplever obehag utan att ens veta om att det är en svampinfektion de har. Oavsett vilket blir konsekvensen densamma; onödigt lidande. Det vill vi på Apotek Hjärtat ändra på med vår nya svampbok, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Det finns många huskurer som påstås kunna råda bot på en svampinfektion. Enligt den nya Sifo-undersökningen, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, uppger drygt var tioende kvinna (12 procent) att de har testat huskuren filmjölk eller yoghurt mot svampinfektioner. Även om en del svampinfektioner behöver diagnostiseras av läkare, och behandlas med receptbelagda läkemedel, kan vissa behandlas och förebyggas på egen hand. Dock har många huskurer, inklusive filmjölk eller yoghurt, ingen bevisad effekt. Svampboken innehåller flera tips och råd kring hur du kan behandla några av de vanligaste svampsorterna samt förbygga dessa – på rätt sätt.

– Enligt undersökningen uppger var fjärde kvinna (23 procent) att de haft en svampinfektion i underlivet, vilket gör det till en av de vanligaste svampsorterna. För att förebygga infektionen ska du undvika att tvätta dig för ofta, och använda intimolja i stället för tvål. Du bör även undvika byxor och underkläder som sitter för tight, samt underkläder i syntetiskt material. Om du redan fått en svampinfektion och är osäker på hur den ska behandlas är du alltid välkommen in till oss på Apotek Hjärtat för vidare rådgivning, fortsätter Annika Svedberg.

Undersökningens resultat i korthet:

  • 38 procent uppger att de haft en svampinfektion någon gång under de senaste fem åren. Svampinfektioner på fötterna/naglarna (19 procent) och i underlivet (13 procent) är de vanligaste svampsorterna. Nära var fjärde kvinna (23 procent) uppger att de haft en svampinfektion i underlivet.
  • Det är fler kvinnor (43 procent) som haft en svampinfektion under de senaste fem åren, jämfört med männen (34 procent). Bland kvinnorna är det främst yngre kvinnor i åldern 18–29 år (50 procent) och 30–49 år (49 procent) som uppger detta, jämfört med äldre kvinnor i åldern 50–64 år (38 procent) och 65–79 år (32 procent).
  • 54 procent upplevde att svampsjukdomen var svår att skilja från andra hudsjukdomar. Främst yngre personer i åldern 18–29 år uppger detta (67 procent).
  • 12 procent av kvinnorna uppger att de har testat huskuren filmjölk eller yoghurt för att behandla en svampinfektion. 11 procent av kvinnorna i åldern 18–29 år har även testat smörja in med olivolja.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Apotek Hjärtat
Här kan du ladda ner Apotek Hjärtats svampbok för mer information om våra vanligaste svampinfektioner samt tips om hur de kan förebyggas och behandlas – apotekhjartat.se/tips-och-rad/aktuellt/svampboken/
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 2460 intervjuer med svenska allmänheten, 18-79 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 27 juni och 6 juli 2022.

You must be logged in to post a comment Login