Apotekarens bästa tips för en säker sommar

By on 1 juli, 2024
För en lång bilresa kan det vara bra att ha med sig åksjuketabletter och våtservetter.

Arkivbild

Planerar du en solsemester på stranden eller en äventyrlig fjällvandring? Då är det bra att vara förberedd.

Erik Fredholm jobbar som apotekare på Läkemedelscentrum i Örebro län, här kommer hans bästa tips på saker att packa med sig för en säker sommar.

….

Grundutrustning

För en lång bilresa kan det vara bra att ha med sig åksjuketabletter och våtservetter. Om man skulle bli sjuk på resan eller få huvudvärk är värk- och febernedsättande medicin bra. Ta även med stoppande läkemedel vid diarré.

Handsprit är bra om möjligheten inte finns att tvätta händerna. Glöm heller inte allergitabletter om du behöver (hjälper även vid insektsbett) och dina personliga läkemedel.

För solsemestern

När det är varmt och soligt ute är det viktigt att dricka mycket vatten. Därför kan vätskeersättning vara bra att ha med sig. Ta också med solskyddskräm för att skydda huden mot solen. För att återfukta, lugna och svalka huden som har exponerats för solen är after sun-lotion ett bra alternativ.

För friluftssemestern

 Ta med plåster, skavsårsplåster och sårtvätt för att behandla sår. Även tryckförband är bra att ta med sig. Om du exempelvis skulle stuka foten kan en elastisk binda vara bra. Ute i naturen finns många insekter. Ta därför med myggmedel och bedövningskräm (för insektsbett).

Vattnet som du dricker ska vara rent. Ta därför också med vattenreningstabletter om du inte vet att du har garanterad tillgång till rent vatten.

….
 
Inom EU/EES får man fritt resa med sina läkemedel som man behöver för en semesterresa (om de ej är narkotikaklassade). Inom Schengen får narkotikaklassad medicin tas med för upp till 30 dagar, men man måste ha ett intyg från apoteket. För resor till övriga länder behöver man själv kolla upp vad som gäller innan resan.

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login