Apoteket tipsar inför solsäsongen

By on 21 juni, 2019

Många har längtat efter sommar och att kunna vara ute i solen. Men tänk på att skydda dig mot de starka UV-strålarna. Här är några av Apotekets tips på hur du kan sola säkert i sommar. Grundregeln är att använda solskydd och att smörja ofta och mycket.

Solens strålar är livsviktiga för allt liv på jorden och de gör oss bland annat pigga och hjälper oss att bilda D-vitamin. Men strålningen är också skadlig för huden. Strålskyddsmyndighetens skriver i sin senaste rapport att samtliga typer av hudcancer ökar i den svenska befolkningen, och att nästan 500 personer per år avlider till följd av främst hudmelanom.

– Tänk också på vilken hudtyp du har. Om du har blek hy, fräknar och ljust eller rödlätt hår är risken större att du bränner dig och du behöver mer skydd. Om du sällan bränner dig och har lätt för att bli brun, så tål du solen ganska bra. Men det betyder inte att du är osårbar, säger Apoteket kvalitets- och ingrediensexpert Winta Woldai.

Här är några smarta soltips inför sommaren:

  • Du blir inte snabbare brun om du struntar i solskydd – bara snabbare bränd. Var generös med solkräm och smörj in dig ofta. Minst en handfull behövs för att smörja in hela kroppen.
  • Starta med en högre solskyddsfaktor de första dagarna. Sedan kan du sänka successivt när huden byggt upp ett skydd.
  • Huden hos små barn är extra solkänslig. Se till att de minsta håller sig i skuggan, och tänk på att kläder skyddar allra bäst.
  • Skydda panna, näsa och öron lite extra! Använd vattenfast solstift med hög solskyddsfaktor.

UV-strålningen varierar över tid och det kan vara klokt att hålla kolla på prognoserna för att kunna anpassa solning och skydd. Bland annat SMHI har prognoser för UV-strålning.

Apoteket får ofta frågor från kunder som undrar om olika typer av solskydd, hur de fungerar och om något är farligt för hälsan.

– Det är större risker med att inte använda solskydd. Vi har en tuff kvalitetskontroll och följer de senaste forskningsrönen. De ingredienser vi använder är godkända och är skonsamma både mot människor och miljö, säger Winta Woldai.

Nedan finns mer information som strålning och solskydd. På Apoteket.se finns mer information. https://www.apoteket.se/tema/sol/

Fakta om Ultraviolett strålning och solskydd
Beroende på hur energirik den är delas ultraviolett (UV) strålning in i olika typer, UVA, UVB och UVC. Ingen av dem är synliga för det mänskliga ögat och från solen är det endast UVA och UVB-strålningen som når oss. Genom UV-index-prognoser kan du ta reda på hur stark den skadliga strålningen är där du befinner dig.

UVA
UVA-strålarna är minst energirika, utgör 90 procent av solljuset och tränger djupt ner i huden. Dessa strålar gör pigmentet i din hud brun men huden blir också torr, rynkig och åldrad i förtid. UVA-strålningen kan skada hudens vävnad och leda till cancer vid för stora mängder. Solarier har ofta relativt sett en större andel UVA-strålning än solljuset.

UVB
UVB-strålningen hjälper till med att bygga upp ett skyddande pigment, gör huden tjockare och startar bildningen av det nyttiga D-vitaminet. Men det är samtidigt UVB som gör att du kan bränna dig. UVB gör, precis som UVA, så att huden åldras och kan ge cancer vid långvarig och hög exponering.

Solskyddsfaktorn (till exempel spf 15) anger skyddet mot UVB-strålarna.

UVC
UVC är den mest energirika ultravioletta strålningen.Den UVC-strålning som kommer från solen absorberas dock av jordens atmosfär.

UV-filter
Solskydd innehåller kemiska filter eller en kombination av kemiska filter och fysikaliska filter.

  • Fysikaliska filter bildar en skyddande hinna på huden som reflekterar bort solljuset.
  • Kemiska filter skyddar huden genom att absorbera den ultravioletta strålningen, UV-strålningen.

Så fungerar märkningen av solskydd
Rekommendationerna om vilket skydd som solskyddsmedlen ska ge, och hur de ska vara märkta är desamma inom hela EU. Syftet med märkningen är att du som konsument ska få det enklare att välja rätt nivå på ditt solskydd. Du ska kunna lita på att det ger ett tillräckligt skydd och dessutom bli informerad om hälsoriskerna.

Solskydd i fyra kategorier

  • Lågt skydd (Low): spf 6-10
  • Medelhögt skydd (Medium): spf 15-25
  • Högt skydd (High): spf 30-50
  • Mycket högt skydd (Very high): spf 50+

Solskyddsfaktorn förlänger tiden i solen
Solskyddsfaktorn anger skyddet mot UVB-strålningen. Säg att din solskyddsprodukt har faktor 10. Det betyder att du teoretiskt kan vara i solen 10 gånger så lång tid utan att bli bränd – jämfört med om du inte haft något skydd alls. Välj faktor efter din hudtyp, var du ska vara och vad du ska göra i solen. Det är också viktigt att veta hur hög UV-strålningen är, se UC-index nedan.

Skyddsnivån mot UVA-strålarna rekommenderas vara minst 1/3 av UVB-skyddet. Märkningen av UVA-skyddet ska vara likadant på alla solskyddsprodukter och märkas med en särskild symbol UVA i en cirkel.

UV-index
UV-index är ett mått på hur stark solen är och ger en signal om hur mycket skydd du behöver. Årstid och tid på dygnet styr förstås hur stark strålningen är och därmed indexet. Men även om det är molnigt och hur tjockt ozonskiktet är påverkar.

Det enda tillfället när det är riskfritt att vara ute i solen hela dagen utan skydd är när UV-index är lågt.

Apotekets kvalitetskontroll
Att skydda huden mot sol är viktigt, men inte helt lätt. Det krävs effektiva ingredienser för att det ska funka. Inom EU finns det 28 olika UV-filter som är tillåtna att använda. Men alla går inte igenom Apotekets kvalitetskontroll. Ofta tackar vi nej till produkter som finns att köpa hos andra. Produkterna vi säljer gör garanterat jobbet. Men vi är samtidigt noga med att välja de innehållsämnen som är snällast mot hud och natur.

7 myter om solskydd

1. Om jag som är ljus smörjer in mig med hög skyddsfaktor blir jag inte brun.
Du blir brun, men inte bränd. Dessutom håller färgen längre.

2. Om jag använder solskydd kan kroppen inte producera D-vitamin.
Du behöver bara exponera en hudyta i storleken av din underarm eller ansikte i ungefär en kvart om dagen för att kroppen ska uppnå maxproduktion av D-vitamin.

3. Solskydd som inte är naturliga/ekologiska innehåller farliga, hormonstörande och cancerframkallande kemikalier.
Solskydd innehåller inga hälsoskadliga ingredienser som kan orsaka skada på din hud eller hälsa. Skillnaden på naturligt/ekologiskt solskydd och ”vanligt” solskydd är att man endast använder sig av fysikaliska UV-filter som titandioxid och zinkoxid.

Utöver detta innehåller ekologiskt solskydd andra naturliga och ekologiska ingredienser. Konventionellt solskydd innehåller oftast en kombination av fysikaliska och kemiska UV-filter, vilket ger en bättre kosmetisk känsla på huden. Alla godkända UV-filter är utvärderade och bedöms som säkra. Det är alltså varken bättre eller sämre med naturligt/ekologiskt solskydd.

4. Jag som har mörk hud behöver inte använda solskydd.
Mörk hud har ett bättre skydd mot solens strålar än ljus hud, men man kan fortfarande bränna sig och få solskador, till exempel soleksem, eller ojämna pigmentförändringar av solen. Att mörkhyade drabbas av hudcancer är ovanligt men det kan förekomma. Enligt Cancerfonden så drabbas en person på 100 000 i den svarta befolkningen av malignt melanom. Så skydda dig även om du har mörk hud!

5. Om det är molnigt ute behövs inget solskydd.
Du har inte lika hög exponering från solen när det är mulet ute, men om du befinner dig på sydligare breddgrader och nära ekvatorn är strålningen stark även när det är molnigt. Du ska absolut smörja in dig med solskydd även när det är mulet. Solstrålar reflekteras av material och även marken, så det är bra att skydda sig även när du sitter i skuggan.

6. Vissa solskydd innehåller nanopartiklar och dessa går in i kroppen eftersom de är så små.
Nanopartiklar gör man av titandioxid eller zinkoxid för att krämen ska gå lättare att smörja ut, och inte bli så tjock. Dessa nanopartiklar är i själva verket ganska stora och lägger sig som en skyddande hinna på ytan av huden. Det är vetenskapligt bevisat att UV-filter i nano storlek inte penetrerar huden.

7. Det är bara om man bränner sig som risken för cancer ökar.
Att bränna sig ökar risken för hudcancer och det är extra farligt att bränna sig i unga år eftersom barns hudceller är extra känsliga. Men faktum är att ju mer sol huden utsätts för desto större blir risken för hudcancer.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login