Appen Heedy kopplar upp ensamma äldre med familjen

Av på 15 september, 2021

Omkring 400 000 äldre svenskar lever i digitalt utanförskap där ensamhet är en vanlig orsak till försämrad livskvalité. Krånglande teknik är ett hinder och äldre behöver mer stöd. För att minska utanförskapet och göra tekniken lättförstådd lanserar nu IT-entreprenörerna Markus Witte och Pierre Karlsson appen Heedy – en social app för familjer som vill hålla kontakten och hjälpa sina äldre på distans.

Under pågående pandemi med isolering som följd har det blivit tydligt att ensamhet och digitalt utanförskap både finns och är ett växande problem bland våra äldre. Allt fler organisationer lär ut datakunskap och volontärer hjälper till hemma hos äldre med olika insatser. Även den offentliga sektorn satsar stort på surfplattor inom äldreomsorgen. Dock är tekniken inte helt lätt att förstå och hantera för den som inte vuxit upp med digitala prylar eller som har funktionsnedsatthet som demens eller Alzheimers.

– Många familjer som vi varit i kontakt med berättar att de försöker använda surfplattor för videosamtal, men att de äldre inte alltid klarar av tekniken utan hjälp. Med åldern försämras minnet, synen och fingrarna blir torra vilket skapar problem med populära appar, lösenord, konton och tryckskärmar. Tillsammans med en testpanel har vi utvecklat appen Heedy som gör videosamtal enkelt och som funktionsnedsatta klarar av. Det har fungerat väldigt bra för våra testfamiljer som njuter av att fika och äta middagar digitalt med sina äldre nu när man inte kan träffas fysiskt. Vi har även byggt in en smart delningsfunktion för familjebilder. Vi hoppas nu att fler upptäcker hur enkelt och trevligt det blir med Heedy, även inom äldreomsorgen där tekniken behövs, berättar Markus som är en av grundarna.

Heedy började som en tanke för fyra år sedan när Markus och hans syskon fick allt svårare att hålla regelbunden kontakt med sin mamma bosatt i Finland. Genombrottet kom förra året då Markus träffade Pierre som har liknande problem inom sin familj och de tillsammans bestämde sig för att utveckla Heedy. De startade bolaget Fizzy Minds och får nu affärsstöd av inkubatorn vid Innovatum Science Park i Trollhättan för att snabbt lansera appen.

Vi löser det mest akuta problemet med att kunna ringa och se varandra, men vi kommer redan till sommaren släppa på mer funktionalitet som familjerna och vårdgivarna efterfrågar.

Heedy fungerar på de flesta surfplattor och kräver ingen speciell hårdvara. En person i familjen skapar en familjegrupp med den äldre och bjuder in fler personer eller vårdgivare. Det finns inga öppna grupper och allt är ordentligt krypterat för att säkerställa alla användares trygghet. Heedy är lättanvänd och omsorgsfullt designad för individer med minnesförlust, demens, Alzheimers eller andra intellektuella funktionshinder – men fungerar lika bra för alla.

Appen Heedy finns att ladda ner för Android / iOS enheter och installationen är enkel.

Sverige
Örebronyheter

Källa Heedy

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in