Är antidepressiva medel antidepressiva

Av på 26 september, 2020
Arkivbild

arje dag äter över en miljon svenskar medel som saluförs som antidepressiva av tillverkare, sjukvård och myndigheter. Medlen är förstahandsval vid depression, enligt Socialstyrelsens riktlinjer, men används på andra indikationer, t.ex. smärta, ångest och PMS.

I den här intervjun med André Marx ST-Läkare frågar vi ”Är antidepressiva medel antidepressiva? Vad säger forskningen? Vad säger evidensen? Vad säger läkemedelsindustrin?

Under senare tid har stora vetenskapliga studier påvisat att alla hittills gjorda studier på medlen överskattar deras positiva effekter och underskattar deras biverkningar.

Nu börjar enskilda röster även inom läkarkåren höjas mot den stora användningen. André Marx på Björkhagens husläkarmottagning är en av dem.

Peter Gøtzsche har skrivit två mycket kritiska böcker om läkemedelsindustrin och den moderna diagnos- och läkemedelsinriktade psykiatrin.

Han beskriver hur de två olika systemen, en kommersiell bransch med vinstintresse och en bransch som borde ha allmänhetens och patientens bästa för ögonen, psykiatri, har växt samman och presenterar friserade forskningsresultat som vetenskaplig fakta samt diagnoser som är så vida att även friska personer kan få dem. Resultatet är stora vinster för industrin, höga arvoden och personlig vinning för vissa tongivande psykiatriker och en starkt ökad psykisk ohälsa för allmänheten.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Equal

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in